Parte din strategia pentru un impact durabil, HP a anunțat obiective ambițioase pentru accelerarea echității digitale pentru 150 de milioane de oameni, până în 2030.
Pentru a atinge acest obiectiv, compania a lansat un nou program, HP PATH (Partnership and Technology for Humanity), care va investi în inițiative și parteneriate locale pentru a răspunde provocărilor din comunitățile defavorizate din întreaga lume, concentrându-se pe educație, sănătate și pe crearea de oportunități economice.
Lansarea noului program a coincis cu publicarea celui de-al 20-lea raport anual HP – Sustainable Impact Report – care subliniază progresul companiei în respectarea angajamentelor asumate pentru Acțiuni Climatice, Drepturile Omului și Echitate Digitală.
„Pe măsură ce tehnologia digitală ne transformă fiecare aspect al vieții, există pericolul real ca din ce în ce mai mulți oameni să fie lăsați în urmă, fără acces la tehnologie. Acest lucru nu trebuie să se întâmple, iar HP continuă să ia măsuri pentru a elimina decalajul digital care îi împiedică pe mulți oameni să aibă acces la sistemul de educație, la locuri de muncă și la sistemul de sănătate, de care au nevoie pentru a duce o viață mai bună“, a declarat Enrique Lores, președinte și CEO HP Inc.
Pandemia COVID-19 nu a creat decalajul digital, dar cu siguranță l-a adâncit. Inechitatea digitală a atins cele mai înalte cote și va continua să crească, dacă nu există colaborare pentru a găsi soluții. În timpul pandemiei COVID-19, o treime dintre copiii cu vârstă de școală din toată lumea, adică 463 de milioane de elevi, nu a reușit să acceseze sistemul de învățare online, potrivit unui raport UNICEF. Pe lângă educație, decalajul digital poate împiedica accesul la un sistem modern de sănătate sau la platforme cu locuri de muncă, în condițiile în care transformarea digitală se produce într-un ritm accelerat. Ignorarea echității digitale presupune și un cost: doar Statele Unite pierd mai mult de 130 de milioane de dolari pe zi din activități economice atunci când oamenii nu sunt conectați online, conform unui studiu Deloitte.
HP consideră echitatea digitală un drept al omului și a investit în HP LIFE, un program gratuit de formare a competențelor în IT și business oferit de Fundația HP, dar și în parteneriate cu organizații precum UN Women, Girl Rising, MIT Solve și NABU, pentru a răspunde acestei provocări.
Pe lângă aceste eforturi, HP se angajează să dezvolte și să gestioneze un accelerator de echitate digitală pentru comunitățile discriminate, activând soluții și servicii inovatoare pentru 150 de milioane de oameni, până în 2030.
HP consideră că echitatea digitală poate fi atinsă, cu adevărat, prin patru elemente cheie: hardware (laptop sau imprimantă); conectivitate (acces la Internet); conținut relevant și de calitate (cum ar fi materialele educaționale); competențe digitale (de utilizare a tehnologiei). HP se va concentra pe patru comunități, care sunt, cel mai probabil, cele mai afectate de decalajul digital:
- Femei și fete;
- Persoane cu dizabilități (inclusiv populația în vârstă);
- Comunitățile de culoare/grupuri marginalizate;
- Educatori și specialiști – pentru a veni în întâmpinarea constrângerilor și oportunităților legate de incluziunea digitală.
Acceleratorul HP PATH va deschide calea către echitate digitală pentru comunitățile defavorizate din întreaga lume, prin parteneriate, activări, inovații, colaborări și comunicare directă cu liderii locali. Faza inițială a programului se va concentra pe inițierea unui dialog care să implice și să facă auzită vocea comunităților, pentru a înțelege mai bine cauzele problemei și ce resurse sunt necesare pentru a produce împreună schimbarea.
Raportul de sustenabilitate este esențial în demersul HP de a deveni cea mai sustenabilă și echitabilă companie de tehnologie din lume. Această abordare este esențială pentru protejarea planetei, pentru o societate sustenabilă și cântărește din ce în mai mult în decizia cumpărătorilor, aducând câștiguri de peste 1 miliard de dolari din vânzări, în 2020 – pentru al doilea an consecutiv.
HP și-a menținut angajamentul pentru responsabilitate și transparență încă de la publicarea primului raport, în 2001. În raportul din acest an, HP a subliniat progresele făcute în 2020, dar și ceea ce mai este de făcut în continuare.
Drepturile omului:
- A fost creat un grup operativ pentru egalitate de gen și justiție socială, care va stabili obiective cuprinzătoare pentru a lupta împotriva rasismului sistemic și a inegalității; au avut loc o serie de discuții de tip town hall pentru a explora idei noi și a încuraja dialogul, pentru o mai bună înțelegere și o mai mare sensibilizare.
- Anul trecut, HP și-a propus să dubleze numărul americanilor de culoare în poziții de conducere în cadrul companiei, până în 2025, iar această măsură este implementată cu succes până în prezent.
- O creștere constantă a femeilor în poziții de leadership (32% în 2020; 31% în 2019 și 2018) și a femeilor în roluri globale (57% în 2020; 55% în 2019 și 2018); pentru al doilea an consecutiv, peste 60% dintre noii angajați din SUA au provenit din grupuri subreprezentate, inclusiv femei, persoane cu dizabilități și veterani de război.
Echitate digitală / ajutor pentru comunități în pandemie:
- Au fost lansate inițiative pentru susținerea sistemului de învățare online în perioada în care școlile au fost închise în toată lumea. HP a ajuns la jumătatea drumului în îndeplinirea obiectivului companiei de a facilita rezultate mai bune de învățare pentru 100 de milioane de oameni, până în 2025. De asemenea, a fost înregistrată o creștere cu 210% a înscrierilor în programul HP LIFE.
- Și în România, programul HP Life are succes în rândul tinerilor. Doar în luna mai a acestui an, peste 5.000 de elevi și studenți din Romania și-au creat un cont pe platforma HP LIFE. În 2020, prin programul HP LIFE, peste 65.000 de elevi și studenți au participat la cursurile organizate în România, iar 29 de voluntari din cadrul companiei au participat la webinarii și sesiuni de mentorat pentru echipele de studenți români înscrise în competiții.
- În pandemie, HP a mobilizat rețeaua de imprimare 3D pentru a dezvolta și livra peste 5 milioane de echipamente esențiale pentru angajații din sistemul de sănătate. Compania a donat echivalentul a 13 milioane de dolari în bunuri, prin programe HP dedicate comunităților și a oferit burse în valoare de 3 milioane de dolari prin Fundația HP.