IKEA Romania lanseaza prima editie a Fondului IKEA pentru Mediul Urban, cu valoarea totala de 339.000 lei (echivalentul a 75.000 euro), in primul an. Fondul va sustine financiar, timp de trei ani, intre trei si cinci proiecte, din Bucuresti si Ilfov, in care sa fie implicata comunitatea din apropierea magazinului IKEA Baneasa: protejarea resurselor naturale, educatie si constientizare, prevenirea si adaptarea la efectele schimbarilor climatice.
Ideile de proiect pot fi trimise pana pe 31 ianuarie 2017, ora 23:59, pe platforma programului. “Credem cu tarie ca o companie se poate dezvolta armonios doar atunci cand reuseste sa creeze o diferenta in bine in mediul si comunitatile in care isi desfasoara activitatea. Sustenabilitatea pentru IKEA inseamna sa asiguram bunastarea economica si sociala avand un efect net pozitiv asupra mediului inconjurator. Fondul IKEA pentru Mediul Urban vine ca un pas firesc inainte pentru a ne duce aceasta misiune mai departe. Ne dorim sa contribuim la schimbari concrete si sa sustinem proiecte inovatoare si creative, care sa aduca beneficii reale generatiilor de astazi si celor de maine din comunitatea noastra”, a declarat Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA Romania.
Fundatia Comunitara Bucuresti este partenerul IKEA Romania in lansarea Fondului IKEA Pentru Mediul Urban si in gestionarea procesului de selectie a proiectelor candidate.
Potrivit Agentiei Europene de Mediu, in jur de 75% din populatia UE traieste in zone urbane. Exista o presiune tot mai mare asupra mediului inconjurator din zona urbana si zonele limitrofe cum ar fi: trafic, restrangerea spatiilor verzi, poluare industriala si deseuri. In Romania, 10% din intreaga populatie are domiciliul in Capitala, adica aproximativ 1,8 milioane de oameni. In total, aproximativ 3 milioane de persoane lucreaza in Bucuresti, iar acest numar creste.
Ideea deschiderii Fondului IKEA pentru Mediul Urban are la baza convingerea IKEA Romania si a Fundatiei Comunitare Bucuresti ca in Bucuresti si Ilfov este nevoie de programe pentru protejarea mediului natural.
Fondul va sustine financiar proiecte care ofera solutii sau incurajeaza oamenii sa-si minimizeze impactul zilnic asupra mediului, prin utilizarea unor tehnologii si procese prietenoase cu mediul in domenii precum: eficienta energetica, energie din surse regenerabile, transport verde, utilizarea eficienta a apei, gestiunea eficienta a deseurilor, reducerea poluarii chimice, fonice si luminoase, biodiversitatea urbana.
De asemenea, Fondul IKEA pentru Mediul Urban vizeaza initiative care isi propun sa rezolve problemele legate de ecosistemele naturale si semi-naturale din zonele urbane si periurbane: limitarea reducerii suprafetelor, fragmentarii si disfunctionalizarii acestora. Indiferent de problemele abordate, toate proiectele trebuie sa aiba o componenta educationala, dar sa aduca si beneficii sociale comunitatilor in care se desfasoara.
Pot aplica organizatii non-guvernamentale, neafiliate politic, sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grupuri de initiativa fara personalitate juridica, care vor desfasura activitatile propuse in Municipiul Bucuresti sau judetul Ilfov. (A.D.).