Peste 1000 de elevi au devenit prima generatie educata financiar, capabila sa inteleaga si sa foloseasca inteligent instrumente financiare, dupa ce au parcurs in fiecare clasa a ciclului primar programul de educatie financiara.
Pregatirea tinerei generatii pentru un comportament financiar sanatos are nevoie de continuitate si perseverenta in mediul educational. In ultimii ani, companii din mediul privat au anticipat nevoia de educatie financiara si au decis sa sustina initiative ale organizatiilor non-guvernamentale.
Astfel, incepând cu 2012, Junior Achievement (JA) România si Raiffeisen Bank au creat cadrul necesar pentru dezvoltarea unui program national de educatie financiara prin care elevii de ciclu primar beneficiaza de activitati learning by doing, dar si de interactiuni cu profesionisti din domeniul bancar care le explica, pe intelesul lor, conceptul de economisire. Pe masura ce dobândesc primele notiuni financiare, elevii acumuleaza puncte la parcurgerea fiecarei activitati si intra in “Clubul copiilor harnici si chibzuiti”.
Demersul inceput in urma cu patru ani s-a transformat in singurul program care asigura continuitate in educarea financiara a elevilor, inca din primii ani de scoala. In fiecare an, programul a fost extins catre noi grupe de copii, prin noi activitati dezvoltate gradual si adaptate fiecarei clase, de la pregatitoare la clasa a IV-a. Pe durata acestui an scolar, peste 4500 de elevi de ciclul primar si 1.500 de elevi de liceu din 130 de institutii de invatamânt au parcurs programele de educatie financiara si au intrat in “Clubul copiilor harnici si chibzuiti”.
Programul este o experienta inedita pentru copii si parinti. Copiii invata ca banii sunt resurse materiale obtinute in procesul muncii, ca banii sunt reinvestiti sau folositi pentru asigurarea traiului, ca banii nu se risipesc, ci trebuie economisiti. Am utilizat materialele atractive si motivationale incluse in program.
Participarea este gratuita si toate clasele inscrise primesc un kit cu materiale educationale pentru elevi si invatator si o serie de materiale auxiliare atractive, care ii motiveaza pe cei mici sa fie activi si sa parcurga lectiile cu placere.
Fiecare modul include si o componenta educationala si pentru parinti. Prin intermediul unui chestionar, acestia pot evalua cât de mult ating aspecte legate de administrarea banilor in discutiile cotidiene cu copiii lor si primesc sugestii de intrebari pe care le pot discuta cu cei mici, cum ar fi: De unde vin banii? sau Cum pot recompensa comportamentul chibzuit al copilului meu?
In completare, JA România cu suportul Raiffeisen Bank implementeaza si programul educational ABCdar bancar destinat elevilor cu vârste cuprinse intre 15 si 19 ani, pe care ii pregateste pentru o viata activa si independenta financiar. Procesul educational a fost completat de activitatile la clasa din partea voluntarilor consultanti de la Raiffeisen Bank. (A.D.).