MOL Romania va finanta cu 650.000 de lei un numar de 50 de proiecte de protectia mediului, in cadrul celei de-a noua editii a programului Spatii Verzi, derulat de companie impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat.
Fundatia pentru Parteneriat a selectat cele 50 de proiecte, care vor primi finantari totale de 650.798 lei, dintr-un numar de 179 de candidaturi, din 35 de judete. La fel ca in ceilalti ani, Programul Spatii Verzi 2014 are doua componente – Spatii Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate.
”Evaluarea proiectelor din cadrul celor doua componente ale programului Spatii Verzi ne-a demonstrat interesul continuu al organizatiilor neguvernamentale și a comunitatilor de a se angaja in activitati care se duca la imbunatatirea conditiilor de mediu urbane, respectiv la conștientizarea valorii patrimoniului natural din Romania. Modalitatile de abordare descrise in cadrul proiectelor aprobate sunt caracterizate printr-un grad ridicat de inovatie și creativitate”,- a declarat László Potozky, director al Fundatiei pentru Parteneriat.
Pentru componenta Spatii Verzi Urbane au fost depuse 94 de proiecte, dintre care 27 au fost declarate caștigatoare de catre comitetul de evaluare a programului. Asociatiile caştigatoare vor reamenaja curti de şcoli, de gradinite, parcuri publice, curti ale centrelor de copii in 25 de oraşe din 17 judete.
De asemenea, vor fi plantati peste 2.000 de arbori și arbuști și in jur de 14.000 flori, pe o suprafata de 30.000 de metri patrati de spatii verzi. Aceste terenuri vor deveni spatii de desfașurare a unor activitati de conștientizare de protectia mediului, in special pentru elevi.
Un numar de 85 de proiecte au fost propuse pentru finantare la categoria Arii Naturale Protejate, iar 23 dintre acestea au fost selectate pentru finantare. Caştigatorii au obtinut fonduri pentru activitati tip Junior Ranger, amenajarea de potecilor tematice, organizarea de evenimente precum „Ziua Rezervatiei”, „Ziua Biodiversitatii”, expozitii şi amenajarea unor centre de vizitare. Proiectele se vor derula in 14 judete din tara.
”MOL Romania a lansat programul Spatii Verzi in urma cu aproape un deceniu și compania a ramas fidela devizei «Pentru cei ce vor mai mult verde». Ne propunem sa ne implicam mai mult, sa facem mai mult pentru comunitate și credem ca responsabilitatea noastra fata de mediu trebuie dublata de eforturi consecvente pe termen lung. Este parte a filosofiei noastre de afaceri și vom ramane un partener de incredere al celor care vor sa realizeze proiecte «verzi», care vor infrumuseta și imbunatati viata comunitatilor, cu efecte durabile și sustenabile”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman MOL Romania.
In cadrul celor opt editii anterioare ale programului Spatii Verzi, desfașurate in perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari. Proiectele finantate au „inverzit” o suprafata de circa 363.000 de metri patrati. De asemenea, Spatii verzi a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitati variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – in care copiii au fost indrumati in domeniul protectiei și conservarii patrimoniului natural, infiintarea de poteci tematice in scop educational.
Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei. (A.D.).