Zalando, una dintre cele mai importante platforme online de fashion și lifestyle din Europa, lansează o colecție capsulă exclusivă de la designerul danez Nikolaj Storm. Aceasta este însoțită de un raport realizat de firma de consultanță pentru sustenabilitate Anthesis, care își propune să ofere o viziune mai transparentă asupra modului în care colecția a utilizat designul circular în fiecare etapă a ciclului de producție.
Colecția “SYNTHESIZER” este formată din 13 piese inspirate de culorile fluorescente și beat-urile electro și tehno, dar și de sunetul nailonului ce foșnește. Nikolaj a ales în mod intenționat să susțină schimbarea percepției asupra materialelor sintetice, folosind doar fibre sintetice, precum poliesterul reciclat și Lycra® T400®, un tip de fibre din poliester, cu proprietăți elastice.
„Utilizarea fibrelor sintetice oferă durabilitate hainelor create și posibilitatea de reciclare repetată fără ca produsul să-și piardă calitatea. Fibrele permit, de asemenea, folosirea unor culori mai curajoase și o retenție mai bună, forma hainelor rămânând neschimbată, motiv pentru care sunt utilizate pentru produse sport”, spune designerul.
Colecția exclusivă a fost creată de Nikolaj Storm pornind de la criteriile de fashion circular, Circular Design Criteria, la a căror dezvoltare Zalando a contribuit activ. Zalando a adaptat criteriile la propriile Criterii de sustenabilitate și a lansat noua versiune în 2022, pentru a ajuta designerii din întreaga industrie să schimbe modul în care realizează produsele și pentru a crea un cadru de referință clar pentru brandurile ce doresc să vândă și promoveze acest tip de produse pe platforma sa. Zalando a apelat la serviciile firmei independente de consultanță pentru sustenabilitate Anthesis pentru evaluarea felului în care sunt aplicate criteriile de design circular în fiecare etapă a ciclului de producție și evidențierea oportunităților de îmbunătățire. Conform raportului atât durabilitatea fizică, cât și cea emoțională reprezintă provocări cu impact asupra duratei de purtare și păstrare a hainelor, înainte ca acestea să fie aruncate.
Circular Design Criteria (criteriile de design circular) sunt construite pe trei strategii: produsele sunt realizate cu resurse sigure și reciclate sau regenerabile; produsele sunt realizate pentru a dura mai mult, a fi reparate și, eventual, a beneficia de pașapoarte digitale de produs, permițând mișcarea în cadrul modelelor circulare de afaceri; și produsele sunt create pentru a fi recreate, așadar reciclate sau transformate în noi materiale atunci când ajung la finalul vieții.
Toate articolele din colecția capsulă îndeplinesc cel puțin nivelul minim al criteriilor. Pentru respectarea criteriilor au fost făcute ajustări de design, precum tivuri mai largi ce permit modificarea cu ușurință, fermoare pentru ca produsele să poată fi adaptate la diferite anotimpuri prin trecerea de la pantaloni lungi la pantaloni scurți, și coduri QR de îngrijire și reparare pentru fiecare model, pentru a le permite consumatorilor să înțeleagă felul în care pot extinde ciclul de viață al produsului.
Circular Design Criteria (Criteriile de design circular) sunt construite pe două niveluri și urmăresc să dezvolte produse circulare pe tot parcursul ciclului lor de viață, în funcție de modificare cerințelor care trebuie îndeplinite. Nivelul Minim este conceput pentru a familiariza designerii și brandurile cu complexitatea designului circular și a-i educa atunci când vine vorba de modificările și ajustările minime ce trebuie făcute asupra produsului. Nivelul Better ridică ștacheta și le permite designerilor și brandurilor deja familiarizate cu designul circular să gestioneze elemente mai complexe, de exemplu privind strictețea certificatelor, amestecurilor, etc.; vizând totodată conectarea produselor cu servicii și inițiative circulare (de exemplu, pașaportul pentru produse digitale este obligatoriu).
Crearea și producția unei colecții circulare este un proces complex din punct de vedere al certificării și esențial pentru a asigura verificarea proprietăților menționate pentru toate părțile implicate. Din cauza acestor provocări, unul dintre modele nu a primit certificările necesare și a fost eliminat din colecție. Cu toate acestea, pentru a aduce această piesă la viață într-o manieră nouă și inovativă, Zalando a apelat la THE DEMATERIALISED, o platformă de ecommerce web3, care colaborează îndeaproape cu brandurile pentru care a creat îmbrăcăminte disponibilă doar în spațiile virtuale. Pentru a prezenta modelul ce nu a putut fi produs în varianta fizică, DEMATERIALISED a creat o alternativă digitală prin intermediul unui filtru AR, ce poate fi utilizată pe Snapchat și purtată virtual.
„A fost o călătorie care m-a ajutat să cresc ca designer. Am putut crea ceva ce încearcă să împingă limitele industriei, respectând în același timp procesul și subliniind cât de complicat este ca un produs să fie circular. Am vrut să realizez o colecție care să spună povestea și evoluția procesului, să arate că încă mai avem de lucru, însă facem tot ce ne stă în putere în momentul de față”, declară Nikolaj Storm, Creative Director.
„Alături de Nikolaj Storm, am descoperit o zonă de colaborare ce oferă numeroase posibilități: pornind de la cunoștințele și abilitățile lui de design deosebite, am ridicat ștacheta, l-am provocat și susținut să se specializeze în design circular. Nikolaj a dat dovadă de pricepere, deschidere, curiozitate și flexibilitatea de a aborda această zonă, în ciuda numeroaselor obstacole și incertitudini asociate spațiilor neexplorate și inovative. Îi suntem recunoscători pentru colaborarea sa și ne bucurăm să-i prezentăm creațiile curajoase, alături de observații și informații despre provocările întâmpinate, ce se regăsesc în Raportul de evaluare Anthesis, și felul în care le-am abordat împreună”, afirmă Laura Coppen, Head of Circularity at Zalando.