OMV Petrom continuă implicarea în educația profesională din România printr-o nouă ediție Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, unul dintre cele mai ample proiecte de formare a elevilor din școlile profesionale.
Ajuns la cea de-a cincea ediție, proiectul are o misiune pe termen lung, urmărind să aducă în prim plan importanța meseriilor și să găsească soluții pentru a contribui la îmbunătățirea învățământului profesional din România.
În ediția din acest an, vor participa în Tabăra Meseriașilor 240 de elevi selectați din 26 de școli profesionale din județele Argeș și Dâmbovița. Ei vor învăța meserie de la specialiști care excelează în domeniile selectate: mecanică, electronică și automatizări. Elevii vor participa și la ateliere de dezvoltare personală, prin care își vor dezvolta abilitățile de comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial și încredere în sine. De asemenea, 40 de profesori din aceste școli se vor alătura taberei și vor propune proiecte de dezvoltarea învățământului profesional, care pot fi selectate pentru implementare cu o finanțare totală de 40.000 de euro.
“OMV Petrom este una dintre companiile pionier din România în susținerea educației profesionale. Dincolo de un interes real de business în a pregăti specialiști pe domeniul de petrol și gaze, compania și-a asumat responsabilitatea de a se implica la nivel național, pentru o găsi soluții pe termen lung pentru o schimbare sistemică în domeniul educației profesionale. Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei ne-a arătat, de-a lungul celor 5 ani, mare parte dintre soluțiile acestui tip de învățământ. Este un model-pilot de școala modernă, adaptată nevoilor pieței muncii, care poate fi pusă în practică, de autorități și angajatori, pentru a da societății meseriașii profesioniști de care are nevoie, – spune Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
În Tabăra Meseriașilor din acest an, elevii școlilor profesionale vor simula un program de lucru real în cadrul unor ateliere practice și vor lucra alături de profesori și mentor, astfel:
- Seria mecanicilor: 28 iulie – 11 august și 19 – 25 august. Elevii vor lucra alături de președintele Federației Romane de Drift, Gabriel Onofrei.
- Seria electricienilor: 26 – 31 august. Elevii vor lucra alături de inițiatorii proiectului EFdeN, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti;
În fiecare săptămână vor participa câte 60 de elevi care vor avea de pus în practică un proiect final, care va demonstra evoluția lor în Tabăra Meseriașilor.
Dintre cei 240 de elevi participanți, 40 cei mai implicați și cu o evoluție deosebită în cadrul Taberei, vor primi burse de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului școlar 2019-2020. În același timp, cele mai bune proiecte propuse de profesorii participanți în Tabăra Meseriașilor 2019 vor primi finanțare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.
Tabăra Meseriașilor face parte din programul România Meseriașă, dedicat susținerii și dezvoltării învățământului profesional și tehnic din România. (A.D.).