Autoritati, angajatori, profesori, traineri, ONG-uri si lideri de opinie au dezbatut recent la initiativa OMV Petrom, problematica educatiei profesionale si tehnologice din Romania.
In cadrul unei mese rotunde organizate sub forma unui workshop, participantii au identificat nevoile sistemului de invatamant profesional din Romania si, mai mult decat atat, solutii care ar putea veni in intampinarea acestora.
Initiativa face parte din campania ”Romania Meseriasa”, care işi propune sa aduca in atentia romanilor importanta educatiei profesionale, potentialul pe care il are tara noastra in aceasta directie şi gasirea unor solutii pentru sustinerea sistemului de invatamant profesional. Printre actiunile demarate de OMV Petrom anul acesta, se numara si proiectele Scoala Petrolistilor, Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, cat si o campanie de comunicare online in care lideri de opinie si-au exprimat sustinerea pentru dezvoltarea pietei meseriasilor din Romania.
Dezbaterea a pornit de la un amplu studiu realizat de OMV Petrom la nivel national. Romanii sunt de parere ca pentru a imbunatati calitatea invatamantului profesional trebuie sa se puna accent pe practica si instruirea cadrelor didactice. In acelasi timp, 77% dintre ei cred ca munca meseriasilor nu este respectata, iar 85% dintre angajatori considera ca numarul de absolventi de scoli profesionale este insuficient pentru a acoperi nevoile actuale ale pietei si elevii care ies de pe bancile scolilor profesionale nu sunt pregatiti pentru piata muncii (Exact Cercetare & Consultanta, 2015).
”Unul dintre mesajele la care eu tin foarte mult este acela ca societatea romaneasca este ca o echipa. Nu exista membri ai echipei privilegiati, sau nu ar trebui sa existe, ci o echipa functioneaza atunci cand toti membri reusesc sa isi atinga potentialul si atunci cand stiu sa lucreze foarte bine unii cu ceilalti. De aceea, cred ca intregul concept de educatie profesionala in Romania trebuie gandit in paradigma invatare pe tot parcursul vietii. Nu vorbim despre a bloca oameni intr-o zona exclusiv profesionala, ci vorbim despre a le dezvolta potentialul practic si de a le lasa usa deschisa sa urmeze diferite parcursuri de cariera”, spune Ligia Deca, Consilier de stat la Departamentul Educatie si Cercetare.
Potrivit reprezentantilor Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, organizatie aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, cele 4 obiective strategice si directii de actiune la nivel national pentru educatia si formarea profesionala (2015 – 2020) se refera la imbunataţirea relevanţei sistemelor de formare profesionala pentru piaţa muncii, creşterea participarii şi facilitarea accesului la programele de formare profesionala, imbunataţirea calitaţii formarii profesionale, dezvoltarea inovarii şi cooperarii naţionale si internationale in domeniul formarii profesionale.
Directiile de actiune propuse in cadrul intalnirii pleaca de la modificarea si actualizarea legislatiei, pana la crearea de centre special dedicate pregatirii practice suplimentare a elevilor din scoli, cu sprijinul agentilor economici.
”Am inteles astazi ca indiferent de cate nevoi are sistemul educational profesional actual, solutiile sunt si mai multe, iar atunci cand exista un dialog sincer, putem lucra in echipa – autoritati, angajatori, profesori, traineri, ONG-uri. Mi-ar placea ca fiecare dintre cei prezenti astazi la masa rotunda sa considere aceasta initiativa un proiect personal pe care sa il ducem impreuna mai departe, pentru a gasi raspunsul potrivit la intrebarea: cum putem ajuta invatamantul profesional actual sa formeze meseriasi valorosi si profesionisti pentru Romania?”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Dialogul pe tema educatiei profesionale va continua si in 2016, cu intentia de a sprijini construirea unei strategii pentru invatamantul profesional si tehnic din Romania, in cadrul unui grup de lucru in care vor fi implicate toate partile interesate. (A.D.).