Asociatia persoanelor cu deficiente de auz „Asculta Viata!” organizeaza in perioada 22-25 august 2017 in Vicovu de Sus, jud. Suceava, atelierul „Rolul familiei in reabilitarea auditiv-verbala a copiilor cu implant cohlear”.
Parintii invata notiuni despre implantul cohlear, importanta antrenamentului auditiv in cadrul procesului de reabilitare auditiv-verbala si informatii despre rolul lor de co-terapeuti. De asemenea, in cadrul acestui atelier ei afla care sunt procedeele practice de recuperare ce ajuta la formarea competentelor de comunicare a copiilor purtatori de implant cohlear.
Atelierul face parte din proiectul „Bucuria Sunetelor” finantat de Fundatia Orange in cadrul programului „Lumea prin Culoare si Sunet”, editia 2017.
“In toate etapele reabilitarii, familia participa activ, fiind parteneri cheie si având un rol esential si o responsabilitate la fel de mare ca a specialistilor. Copilul petrece cel mai mult timp in familie, interactionând in cadrul acesteia, fara emotia existenta in cazul prezentei unor persoane din afara familiei. Prin crearea unui cerc educational familie-copil-logoterapeut in care fiecare este implicat si responsabil, rezultatele nu vor intârzia sa apara si copilul va beneficia de o reabilitare optima care ii va permite o integrare socio-profesionala reala,” afirma Carmen Stefanescu, profesor psiho-pedagog.
Atelierul completeaza seria activitatilor realizate in cadrul proiectului „Bucuria sunetelor”, respectiv amenajarea a doua centre de interventie timpurie la Iasi si Vicovu de Sus, acreditarea unui curs de specializare in reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din invatamântul de masa din intreaga tara, organizarea de cursuri, seminarii si ateliere pentru 120 de specialisti si 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experti straini, precum si realizarea unei biblioteci online disponibile gratuit, ce cuprinde materiale in limba româna privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.
Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe si profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directa cu impulsuri electrice a nervului auditiv. Acest dispozitiv se implanteaza printr-o interventie chirurgicala, insa el rezolva doar partial deficienta de auz. Dupa implantare, urmeaza un lung proces de recuperare in care pacientul invata sa auda sunete si apoi sa vorbeasca prin terapie logopedica. (A.D.).