Junior Achievement România, alături de OMV Petrom, a continuat să sprijine educația applied learning pentru elevii de liceu, prin ediția 2024 a proiectului „Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta”.
2.189 de elevi, în majoritate din zona Olteniei și din municipiul București, au beneficiat de acces la programe internaționale și conținuturi educaționale dedicate antreprenoriatului și orientării profesionale, workshop-uri, webinare sau exemple practice despre oportunitățile de carieră în domeniul energiei, care i-au ajutat să înțeleagă mai bine noile realități ale pieței muncii și cum se pot pregăti corespunzător pentru acestea.
Printre activitățile cu cel mai mare impact s-au remarcat evenimentele Innovation Day™, desfășurate în Craiova și Târgu Jiu. 126 de liceeni din 9 licee au lucrat alături de 25 de voluntari OMV Petrom pentru a dezvolta idei inovatoare pentru captarea și reutilizarea energiei în spațiile urbane. Printre proiectele dezvoltate s-au numărat o metodă de generare a energiei electrice prin integrarea de mini-turbine în rețeaua de apă curentă, o soluție de captare a energiei fonice din zgomotul urban pentru a alimenta dispozitive mici și utilizare a fluxurilor de aer dintre clădiri pentru a produce energie cu ajutorul unor turbine speciale.
„Participarea la acest eveniment a fost o oportunitate valoroasă de învățare și dezvoltare, care ne-a permis să explorăm noi perspective și să colaborăm cu oameni dedicați. Experiența ne-a inspirat, oferindu-ne ocazia să ne punem în practică abilitățile și să contribuim la un viitor mai bun prin inovație și responsabilitate socială”, declară un elev participant la Innovation Day Craiova.
Alte momente importante ale ediției 2024 au fost vizitele Job Shadow Day™, găzduite la sediul Petrom City din București. 115 elevi de la Colegiul Național Grigore Moisil și de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza au avut ocazia să experimenteze o zi de muncă alături de profesioniști OMV Petrom, asistând la activități și explorând joburi din domeniul ingineriei, IT sau al managementului de proiect. 7 voluntari au îndrumat elevii, oferindu-le perspective valoroase despre cerințele și responsabilitățile din domeniul energiei.
„Din punctul meu de vedere, Job Shadow Day a fost o experiență interesantă, care m-a ajutat să înțeleg mai bine atât impactul nostru asupra mediului, cât și aplicabilitatea diferitelor domenii într-o companie, precum și procesele interne ale acesteia. Workshop-urile au fost captivante, iar datorită modului în care au fost prezentate mi-au oferit informații noi și o perspectivă mai clară asupra lucrurilor. Sper ca pe viitor să mai am ocazia să particip la astfel de activități”, afirmă un elev de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza.
Competiția națională de antreprenoriat GEN-E 2024 a fost un alt punct culminant al proiectului, în cadrul căreia 91 de elevi au prezentat idei inovatoare care sprijină sustenabilitatea. Printre câștigători s-au numărat echipele VirtuStil de la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului și Millenyum Soft de la Colegiul Național Elena Cuza din București. Ambele echipe au impresionat prin soluțiile lor sustenabile către un viitor mai verde și prin impactul potențial asupra comunităților, primind Sustainability Award, susținut de OMV Petrom.
„Participarea noastră la competiția de educație antreprenorială a fost o experiență transformatoare și extrem de valoroasă. Am acumulat cunoștințe esențiale despre dezvoltarea unui plan de afaceri, strategii de marketing, management financiar și leadership. Fiecare sesiune a fost o oportunitate de a învăța de la experți în domeniu și de a aplica imediat ceea ce am învățat în exerciții practice. Partea cea mai palpitantă a fost competiția propriu-zisă. După ce am pus în practică toate cunoștințele acumulate, am avut șansa de a ne prezenta ideile de afaceri în fața unui juriu format din profesioniști respectați”, spun elevii din echipa Millenyum Soft.
Cu o colaborare continuă de opt ani, Junior Achievement Romania și OMV Petrom au furnizat pentru mii de elevi posibilitatea de a participa gratuit la activități de învățare practică și de a interacționa cu voluntari din comunitatea de afaceri. Interacțiunea constantă cu voluntarii proiectului îi sprijină pe elevi în dobândirea abilităților și cunoștințelor esențiale pentru trecerea la piața muncii și pentru dezvoltarea lor ca viitori adulți.