AVE (Asociația pentru Valori în Educație) și Lidl România marchează anul acesta opt ani de colaborare, timp în care 290 de directori au ales să implementeze, în școlile pe care le conduc și în care învață peste 220.000 de elevi, programe AVE (Academia de Leadership și Management Școlar, HumanKind, Edu Networks și, începând de anul trecut, Programul de Transformare a Școlilor din România).
În 2024, Lidl susține desfășurarea Programului de Transformare a Școlilor din România cu 600.000 de euro. Astfel, investiția Lidl în proiecte la care au participat sau urmează să participe școli publice din întreaga țară, derulate de AVE, este de 2,4 milioane de euro.
În cei opt ani de parteneriat, 5.800 de directori și directori adjuncți de școală din întreaga țară au participat la cel puțin o acțiune împreună cu AVE: programe, proiecte și inițiative cu ajutorul cărora să își dezvolte competențele profesionale, să susțină progresul profesorilor și al elevilor. Aceștia au fost instruiți să creeze planuri de acțiune pentru provocările din școlile lor, au beneficiat de consiliere specializată și mentorat cu manageri de companii private, au participat la workshopuri, au avut acces la resurse despre educația socio-emoțională, au fost ajutați să țină copiii conectați la școală în perioada pandemiei, au fost implicați în proiecte de politici publice. Începând din 2017, AVE a premiat 30 de directori de școală din toată țara în cadrul Galei Premiilor pentru Directorii Anului, aducând în lumina reflectoarelor rezultatele acestora.
Programul de Transformare a Școlilor din România continuă demersul AVE prin care își propune să sprijine 360 de grade școlile. Proiectul se adresează tuturor unităților școlare din mediul urban și rural cu scopul ca fiecare copil să obțină progres vizibil în privința unor abilități cheie de viață, relevante pentru secolul XXI. Călătoria fiecărei școli în cadrul programului va dura trei ani.
AVE urmărește ca, în fiecare școală înrolată în program, elevii să știe să scrie, să citească și să înțeleagă ce au citit, să își îmbunătățească nivelul competențelor digitale și să își dezvolte abilitățile socio-emoționale. Măsurarea progresului se face prin evaluarea acestor competențe atât la intrarea în program, cât și pe parcursul lui. De asemenea, nevoile de dezvoltare și învățare ale profesorilor și directorilor sunt evaluate și susținute prin programe speciale, mentori din business și o suită de activități de învățare cu valență practică, gata de aplicat la clasă. Până în 2028, AVE își dorește să lucreze cu 1.000 de școli, ceea ce înseamnă ca fiecare copil din școlile participante să aibă progres vizibil pe fiecare dintre cele opt competențe-cheie identificate de Consiliul Uniunii Europene ca necesare pentru a permite împlinirea personală, o viață sănătoasă și sustenabilă, angajabilitatea, implicarea civică și incluziunea socială. Școlile care sunt interesate să facă parte din acest program se pot încă înregistra pe site-ul AVE.
„Pentru ca elevii să fie realmente pregătiți pentru viitor este timpul ca școala să facă tranziția la axarea pe competențe de viață și învățare (în loc de predare). Fiecare elev poate avea rezultate academice bune, atunci când se simte susținut, când beneficiază de încrederea profesorilor, de un mediu care să îi confere încredere și în care adulții din viața lui se preocupă de starea de bine, iar experiența de învățare este personalizată. Programul nostru sprijină mii de directori și profesori pentru ca aceste lucruri să devină o realitate în școlile din România”, a spus Andreea Nistor, Director Executiv AVE.
„Într-o lume aflată în permanentă schimbare, viitorul unei societăți nu ar fi posibil fără educație. Noi, Lidl, sprijinim acele inițiative sustenabile, cu impact pe termen lung, iar Programul de Transformare a Școlilor din România răspunde acestor nevoi prin echiparea copiilor cu abilități relevante pentru viață și pentru piața muncii. Pe lângă dezvoltarea de competențe adaptate secolului XXI, Programul de Transformare încurajează crearea unor relații de sprijin, încredere și colaborare între directori, cadre didactice și elevi, valori pe care le regăsim și în interiorul echipei noastre”, a declarat Maria Mihai, Director de Comunicare și CSR Lidl România.
Programul de Transformare a Școlilor din România integrează expertiza perfecționată în proiectele derulate anterior de AVE. Pentru două dintre acestea – Edu Networks și Academia de Leadership și Management Școlar – Lidl România a fost partener fondator.
Edu Networks a fost programul prin care AVE a generat schimbări în dezvoltarea celor 114 școli participante. Intervențiile din cadrul programului au fost centrate pe trei direcții de acțiune: leadership și management școlar, competențe pedagogice și învățare relevantă pentru elevi. Cei 3.600 de profesori din școlile participante au beneficiat de dezvoltare personală și profesională prin acces la resurse, instruire, consultanță, mentorat, facilitatori profesioniști și instrumente de lucru noi și moderne, precum și de sesiuni de lucru cu comunitatea locală. La rândul lor, 64.000 de elevi au fost sprijiniți în dezvoltarea competențelor digitale și de literație. Derulat pe parcursul a patru ani, Edu Networks s-a adaptat nevoilor comunităților școlare într-un mod organic. Cu ajutorul partenerilor, consultanților educaționali și al comunităților de practică, au fost dezvoltate noi competențe pedagogice și au fost demarate procese de transformare la nivelul școlilor.
Prin Academia de Leadership și Management Școlar, AVE a urmărit ca transformarea școlilor din România să înceapă cu vectorul principal al schimbării: directorul de școală. Dedicat directorilor care și-au dorit să genereze o schimbare atât la nivel personal și profesional, cât și în școala lor, programul a avut două direcții: recunoașterea și dezvoltarea competențelor specifice rolului de director și identificarea și îmbunătățirea zonei din școală care necesită mai multă atenție din partea directorului și a echipei. Peste 270 de directori și directori adjuncți de grădinițe, școli, licee, de stat sau private au fost ghidați în procesul de dobândire a capacităților de management & leadership, în identificarea problemelor și resurselor de soluționare și în crearea și implementarea unui plan de acțiune.