Primark lansează prima sa gamă de produse concepute și realizate în așa fel încât să poată fi revalorificate sau reciclate. De la jumătatea lunii aprilie, clienții pot cumpăra noua colecție de produse circulare, concepută conform noului standard de produse circulare al Primark, care se bazează pe principiile stabilite de către Fundația Ellen MacArthur.
Colecția de 35 de piese, care include articole de îmbrăcăminte pentru bărbați, femei și copii, cuprinde forme, modele și culori îndrăgite de toată lumea, care pot fi combinate și asortate cu piesele de bază din propria garderobă. De la compoziția fibrelor până la durabilitatea și reciclabilitatea sporită, fiecare piesă a fost concepută cu atenție pentru a susține ambiția Primark de a se îndrepta către un viitor mai circular. Această colecție este o premieră pentru Primark, urmând să fie completată de altele pe parcursul acestui an.
De la pantaloni largi eleganți din denim și blugi cu croială relaxată până la jachete tip cămașă din denim și tricouri cu croială relaxată, colecția este alcătuită din vedete ale garderobei de primăvară/vară pe care le poți combina și asorta, știind că pot fi reciclate în haine și materiale noi atunci când ajung la sfârșitul ciclului de viață.
Colecția se bucură de același raport calitate-preț tipic Primark, cu prețuri variind de la 22 lei la 125 lei, toate acestea făcând parte din angajamentul Primark de a se asigura că moda mai durabilă este accesibilă tuturor clienților.
Fiecare piesă din colecție a fost proiectată și fabricată în așa fel încât să poată fi revalorificată sau reciclată, cu accent pe trei elemente cheie:
- Materiale din surse mai sustenabile (materialele provenite din surse mai durabile sunt materiale care au un impact mai redus asupra mediului în comparație cu materialele convenționale): hainele din colecție au în compoziție cel puțin 95% bumbac din Programul Primark pentru bumbac sustenabil, care îi îndrumă pe cultivatorii de bumbac să utilizeze mai puțină apă, îngrășăminte chimice și pesticide, obținând astfel un profit mai mare. Restul de 5% este alcătuit din elemente decorative, ornamente sau nasturi care, acolo unde este posibil, au fost concepute pentru a fi detașabile sau reciclabile.
- Durabilitate: totul are un ciclu de viață, chiar și hainele. Dar cât timp ar trebui să țină un articol și ce pot face Primark și clienții pentru a-i prelungi durata de viață sunt aspecte pe care Primark își propune să le abordeze. Această nouă colecție a fost testată pentru o durabilitate sporită, în conformitate cu noul standard de rezistență sporită la spălare al Primark (toate articolele din denim din colecție au fost testate în conformitate cu standardul nostru de rezistență sporită la spălare de 30 de spălări, iar cele din jerseu, la 56 de spălări).
- Reciclabilitate: fiecare piesă este concepută pentru a fi reciclată la sfârșitul ciclului său de viață. Acest lucru înseamnă că, acolo unde este posibil, elementele decorative și nasturii pot fi îndepărtați, astfel încât articolele să poată fi mai ușor de reutilizat sau reciclat, fie în fibre noi, fie în produse noi. Clienții își pot lăsa hainele uzate la punctul local de donare a textilelor, care este disponibil în prezent în magazinele Primark din anumite piețe.
„Această colecție reunește ani de muncă și creează astfel un nou cadru, cu ambiția de a permite echipelor noastre de produse și furnizorilor să creeze produse mai circulare, concepute cu gândul la final. Astfel s-a născut prima noastră colecție circulară de articole de îmbrăcăminte de bază la prețuri accesibile, pe care clienții le pot reutiliza, repara și, în cele din urmă, recicla. Sperăm ca toți clienții noștri să poarte cu drag fiecare piesă din colecție, dar ne dorim și să îi avem alături de noi în această călătorie în care încercăm să schimbăm mentalitățile legate de aspectul produselor accesibile și circulare. Această colecție a fost creată de un mic grup de designeri, achizitori și furnizori care au implementat noul nostru standard de produse circulare și, deși știm că acesta este doar un mic pas în angajamentul nostru de a deveni o companie mai circulară, suntem încântați să extindem aceste noi principii de design în întreaga noastră activitate și cu mai mulți furnizori, ceea ce ne permite să le aplicăm la scară largă”, a precizat Nicholas Lambert, Director Produse Circulare la Primark.
„Am învățat cum să fac design urmând o viziune cu adevărat circulară și experiența a fost revelatoare. Am fost implicată în proiectul-pilot de design de anul trecut și sunt atât de încântată să văd în sfârșit cum produsele ajung în magazin și clienții noștri se bucură de ele. Partea cea mai bună la această gamă este faptul că include articole esențiale ce pot fi combinate iar și iar cu articole de bază din garderobă. Aștept deja cu nerăbdare următoarea colecție pe care o vom crea”, a declarat Laura Leahy, Achizitor Asistent pentru articolele de femei.
„Pentru a aborda sistemul liniar din industria modei de tip “take, make, waste” trebuie să trecem la o economie circulară, în care hainele sunt folosite mai mult, făcute pentru a fi transformate și fabricate din surse sigure și reciclate sau regenerabile. Prin participarea la programul „The Jeans Redesign” și dezvoltarea standardului lor de produse circulare, Primark face un pas înainte în călătoria sa pe termen lung către o economie circulară. Acum există o cale clară și necesitatea de a continua acțiunea, într-un ritm susținut și la scară amplă”, a spus Jules Lennon, Fashion Lead, Ellen MacArthur Foundation.
În paralel cu această gamă, Primark a publicat noul său standard de produse circulare, un cadru pentru modul în care intenționează să proiecteze produsele acum și în viitor. Acesta va fi folosit de echipele de produse Primark și de furnizorii săi pentru a susține ambiția Primark ca hainele realizate să fie purtate cât mai mult timp posibil și apoi reciclate la sfârșitul ciclului de viață. Acesta va fi actualizat anual pentru a reflecta progresele înregistrate de Primark în acest domeniu.
Dezvoltat în colaborare cu grupul de reflecție în domeniul circularității Circle Economy și cu educatorul non-profit în domeniul sustenabilității Sustainable Fashion Academy, noul cadru se bazează pe viziunea pentru o economie circulară în domeniul modei elaborată de Fundația Ellen MacArthur, lider mondial în domeniul economiei circulare, și pe consultările realizate de WRAP, un ONG care activează în domeniul combaterii schimbărilor climatice. Atât Circle Economy, cât și Sustainable Fashion Academy au încheiat un parteneriat cu Primark pentru a dezvolta un program personalizat de formare Circular by Design, care are ca scop educarea echipelor de produse și a furnizorilor cheie ai Primark în ceea ce privește teoria și practica economiei circulare și aplicarea acesteia în activitatea lor de zi cu zi.
Lansarea colecției urmează unui proiect-pilot al cadrului Standardului de produse circulare de anul trecut, unde Primark a instruit un grup inițial de designeri, achizitori și furnizori în domeniul designului circular. Această formare va fi extinsă în acest an la peste 500 de membri ai echipelor de produse Primark, împreună cu alți furnizori selectați.