Fundația Vodafone lansează parcursul de învățare „Pregătiți pentru viitor”, un set de 12 activități disponibile gratuit pe platforma „Școala din viitor”, destinate profesorilor și elevilor de învățământ gimnazial care doresc să se pregătească pentru un viitor digital. Parcursul „Pregătiți pentru viitor” a fost dezvoltat cu sprijinul financiar al Raiffeisen Bank.
„Prin lansarea parcursului Pregătiți pentru viitor, ne dorim să aducem educația digitală mai aproape de elevii și profesorii din România și să le oferim șansa de a învăța despre tehnologiile care deja ne modelează existența. Este esențial să ne pregătim pentru o lume în continuă schimbare, în care competențele digitale joacă un rol esențial în succesul lor școlar, dar și personal”, a declarat Angela Galeța, Director Fundația Vodafone în România.
„Elevii de astăzi sunt profesioniștii de mâine, iar pregătirea lor pentru o societate influențată de tehnologie este esențială pentru parcursul lor și ce mod mai potrivit de a învăța despre tehnologie decât folosind o platformă online interactivă. Credem în colaborare și în scalabilitatea proiectelor pe care le sprijinim și de aceea am ales să susținem Fundația Vodafone în a dezvolta acest nou parcurs pe o platformă deja consacrată”, a afirmat Daniel Matei, CSR & Sustainability Manager la Raiffeisen Bank România.
Cele 12 activități de învățare cross-curriculare ale parcursului educațional ,,Pregătiți pentru viitor” oferă elemente de conținut digital pentru materiile STEAM (sau ȘTIAM: Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), fiind totodată resurse ideale pentru Săptămâna Altfel.
Parcursul prezintă evoluția tehnologiei de la istoria revoluțiilor industriale și a inovațiilor aduse de acestea până la tendințe și provocări ale lumii actuale, cum ar fi securitatea cibernetică, etica în utilizarea inteligenței artificiale, ingineria genetică și protejarea mediului. Asistați de profesori, elevii învață despre inteligența artificială, despre cum funcționează aceasta, dar și ce probleme etice impune utilizarea ei la școală sau în viața de zi cu zi. Parcursul prezintă și diferite aplicații de Inteligență Artificială utilizate științific în astronomie, biologie, ecologie, meteorologie, geografie și medicină, ca metodă de explorare a unor potențiale opțiuni de carieră în viitor și a fost dezvoltat cu implicarea unei echipe de profesori ai Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.
Fiecare activitate cuprinde o lecție tip e-learning și este însoțită de un ghid didactic ce permite profesorilor să identifice disciplinele și competențele specifice vizate, precum și eventuale sarcini de lucru suplimentare pentru completarea lecției în sala de clasă sau acasă.
Cu sprijinul Casei Corpului Didactic a Municipiului București, Fundația Vodafone a demarat un program avizat de pregătire de formatori, în care sunt instruiți 46 de profesori la nivel național, ambasadori ai Școlii din viitor. Aceștia vor forma la rândul lor alte cadre didactice care vor utiliza la clasă noile activități, începând cu anul școlar 2024-2025.
Proiectul Școala din viitor este parte din Skills Upload Jr., un program al Fundației Vodafone, care încurajează profesorii și elevii din 9 țări europene să își dezvolte abilitățile digitale necesare pentru a prospera într-o societate digitală.
Skills Upload Jr. acordă importanță promovării unei utilizării critice, sigure și responsabile a tehnologiei digitale și, în același timp, își propune să motiveze tinerii să exploreze noi posibilități și oportunități în lumea digitală. Prin urmare, promovăm un mediu incluziv în care toți participanții creează și se dezvoltă împreună. Această abordare vizează o lume digitală mai echitabilă, în care cu toții au șansa de a prospera. Misiunea programului este să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă în această călătorie digitală.