Elevii claselor de gimnaziu din 20 de școli din județele Caraș-Severin, Mehedinți, Teleorman, Tulcea și Vaslui primesc sprijin pentru consolidarea materiei la Limba Română și Matematică prin proiectul de educație „Deschidem școala”, inițiat de Kaufland România și implementat de Asociația pentru Responsabilitate Socială Plan B. Proiectul se desfășoară până la finalul anului școlar 2024 – 2025, oferind totodată consiliere psihologică pentru copii, rechizite și echipamente moderne pentru clase.
Aflat la a cincea ediție, „Deschidem școala” este dedicat elevilor din mediile vulnerabile, cu risc de abandon școlar sau care au avut întreruperi în procesul de învățare și au suferit pierderi școlare importante. Primele 4 ediții ale programului au avut un impact semnificativ, concretizat prin creșterea mediilor copiilor cu 2-3 puncte, diminuarea numărului de note sub 5 și apariția notelor de 9 și 10.
3 direcții de acțiune
Proiectul educațional „Deschidem școala” este gândit în jurul a 3 direcții de acțiune: digitalizarea școlilor vizate, completată, la ediția din acest an, de pregătirea cadrelor didactice în domeniul pedagogiei digitale, ore de consolidare a materiei, consiliere psihologică pentru copii și părinți.
10 dintre cele 20 de școli cuprinse în ediția din acest an a proiectului sunt dotate cu echipamente tehnice performante (tablă interactivă, videoproiector, laptop, sistem audio), care fac predarea lecțiilor mult mai atractivă și mai eficientă pentru elevi. De asemenea, copiii beneficiari primesc seturi de rechizite care să-i ajute în procesul de asimilare a informațiilor. În paralel cu învățarea materiei, ei au parte și de consiliere psihologică, în perspectiva reducerii absenteismului și a abandonului școlar. La acestea, se adăugă sesiuni de consiliere parentală gândite ca sprijin în înțelegerea nevoilor educaționale ale copiilor, sfaturi practice pentru crearea unui mediu propice învățării acasă sau facilitarea comunicării cu profesorii.
Noutatea acestei ediții este că proiectul vine și în ajutorul cadrelor didactice. Profesorii vor învăța, în cadrul cursurilor de pedagogie digitală, să transforme materialele didactice într-un conținut digital interactiv și atractiv pentru elevii lor.
„Susținerea educației de calitate în comunitățile vulnerabile reprezintă una dintre prioritățile noastre. La Kaufland, investim constant pentru a oferi tinerei generații șansa unui viitor mai bun, iar rezultatele proiectului <<Deschidem școala>> susțin misiunea noastră, contribuind la combaterea inegalităților din sistemul educațional și la prevenirea abandonului școlar. Implicarea în educație generează schimbări profunde și construiește comunități puternice, capabile să facă față provocărilor prezente și viitoare”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România și Republica Moldova.
Instituțiile de învățământ în care se desfășoară a 5-a ediție a proiectului „Deschidem școala” sunt: Școala Gimnazială „Sf. Iacob” din localitatea Brebu, Școala Gimnazială din localitatea Obreja, Școala profesională Cornereva, Școala Gimnazială Petroșnița, – județul Caraș Severin; Școala Gimnazială „Dumitru Crașoveanu” din localitatea Izvoru-Bârzii, Școala Gimnazială Stângăceaua, Școala Gimnazială Eșelnița, Școala Gimnazială Gruia – județul Mehedinți; Școala Gimnazială „Marin Preda” din localitatea Siliștea-Gumești, Școala Gimnazială „I.Gh. Duca” din localitatea Țigănești, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Măldăeni, Școala Gimnazială „Ion Preotu” din localitatea Troianul – județul Teleorman; Școala Gimnazială Cearmulia de Jos, Școala Gimnazială „Mihai Bravu” din localitatea Mihai Bravu, Școala Gimnazială Nalbant din municipiul Tulcea, Școala Gimnazială „Ioan-Nenițescu Partizani” din localitatea Maliuc-Partizani – județul Tulcea; Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Bunești-Averești, Școala Gimnazială Lălești din localitatea Lălești, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din localitatea Laza, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Mălușteni – județul Vaslui.
„Pentru Asociația Plan B, „Deschidem școala” este mai mult decât un proiect, este un răspuns urgent și concret pentru copiii vulnerabili aflați în risc de abandon școlar sau care au suferit întreruperi în procesul de învățare, înregistrând pierderi educaționale semnificative. La fiecare ediție a proiectului, am văzut cum rezultatele elevilor s-au îmbunătățit, la fel cum sprijinul psiho-emoțional oferit i-a făcut mai încrezători și mai motivați să învețe. Sunt lucrurile care ne-au determinat să extindem proiectul către alte zone vulnerabile, pentru a crește accesul la educație de calitate pentru cât mai mulți copii”, a afirmat Raluca Costache, Project Manager Asociația PLAN B.
Sprijin real pentru copii aflați în situații dificile
„Deschidem școala” a ajuns la a cincea ediție, după ce, între 2021 și 2024, peste 3300 de elevi din 16 județe au beneficiat de 3400 de ore de recuperare și consolidare a materiei la Limba Română și Matematică, precum și de sprijin psihologic și emoțional, în urma desfășurării a peste 290 de ore de consiliere școlară. Totodată, 62 de săli de clasă au fost dotate cu echipamente digitale.
Necesitatea desfășurării unui astfel de proiect este confirmată și de statisticile nefavorabile. Conform datelor oficiale, rezultatele la Evaluarea Națională 2024 au fost cele mai slabe din ultimii trei ani: doar 74,4% dintre elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5. În plus, diferența dintre mediul rural și cel urban a crescut de la an la an. O singură medie de 10 a fost obținută în tot ruralul românesc la Examenul de Evaluare de anul trecut. Totodată, România continuă să fie în topul european în privința abandonului școlar, cu o rată de părăsire timpurie a școlii de peste 15%. La sat, abandonul este mult mai răspândit, cu cifre de trei ori mai mari față de elevii de la oraș, potrivit celui mai recent raport privind starea învățământului preuniversitar.