Cea de-a treia editie a proiectului Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, organizata de OMV Petrom, la Bran, s-a incheiat.
286 de elevi si 49 de profesori de la 23 de scoli profesionale si licee tehnologice din judetele Arges, Bacau, Dambovita si Buzau au beneficiat de locuri gratuite in tabara, iar 52 de elevi vor beneficia de burse de 500 de lei/luna in acest an scolar.
“Elevii celei de-a treia editii a Taberei Meseriasilor au reusit sa realizeze, alaturi de mentorii lor, proiecte de absolvire demne de adevarati meseriasi. Dincolo de o satisfactie personala, proiectele de absolvire reprezinta o reusita profesionala, aducandu-le acestor copii un sentiment de utilitate, de ce nu de mandrie si increderea ca se poate. Imi doresc ca tot mai multi elevi sa treaca prin aceasta experienta a taberei si astfel, sa transformam Romania intr-o tara mai buna in fiecare zi”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Cele cinci serii din Tabara Meseriasilor au avut programe personalizate, care au vizat atat o profilare vocationala, cat si cursuri de dezvoltare personala, ateliere practice si seri tematice. In cadrul atelierelor de dezvoltare personala, elevii au invatat notiuni de baza despre comunicare, lucru in echipa, spirit antreprenorial si eco-civic, dar si cum sa se prezinte in fata unui angajator sau cum sa redacteze un CV. Prin atelierele practice elevii au simulat un program de munca real in care au lucrat cot la cot cu profesionisti din domeniu:
- Elevii din domeniul Petrol si gaze au beneficiat de sprijinul specialistilor OMV Petrom
- Elevii din domeniul Bucatari si ospatari i-au avut ca mentori pe Chef Cezar Munteanu si reprezentanti ai City Grill – Cristian Cristea si Dan Irimia
- Elevii din domeniul mecanica l-au avut ca mentor pe Gabriel Onofrei, Presedintele Fondator al Federatiei Romane de Drift
- Viitorii croitori au fost ghidati de mentorul lor, designerul vestimentar Ioana Ciolacu
- Elevii care vor sa devina electricieni au lucrat alaturi de initiatorii proiectului EFdeN: Claudiu Butacu si Mihai Toader- Pasti.
In cadrul fiecarei serii a Taberei Meseriasilor, elevii au lucrat la un proiect comun: o cina festiva la Casa de Ceai a Reginei Maria, din incinta Castelului Bran, reconditionarea a 50 de biciclete care au fost donate copiilor din centre de plasament din judetul Brasov, lansarea unei colectii de moda pornind de la tinutele donate de 18 vedete, realizarea unui ELECTRIC HUB, care a fost amplasat in piata Sfantul Ioan din Brasov si care permite incarcarea telefoanelor cu ajutorul energiei solare.
Unul din cinci elevi care aplica in proiectul Tabara Meseriasilor provine dintr-o familie cu un venit de sub 400 de lei pe luna pe membru, majoritatea lucreaza, iar unii nu au fost niciodata intr-o tabara. Nici conditiile de invatamant nu sunt cele mai moderne: unii nu dispun de laboratoare de practica in scoli, altii au acces la astfel de laboratoare, dar dotarile sunt la nivelul anilor `70-`80.
Pana acum, in cele trei editii ale Taberei Meseriasilor din Tara lui Andrei (2015, 2016 si 2017) au fost formati peste 700 de elevi (electricieni, constructori, operatori sonda, mecanici, bucatari-ospatari, croitori si frizeri) si peste 150 de profesori din peste 60 de licee tehnologice si scoli profesionale din judetele Prahova, Gorj, Dambovita, Bacau, Arges, Buzau. In total, au fost acordate 112 burse de studiu in valoare de peste 140.000 de euro. (A.D.).