Pe 24 februarie a inceput perioada de inscriere in competitia Idei din Tara lui Andrei, program prin care Petrom incurajeaza initiativele eco-civice sustenabile, ce se desfasoara sub forma unei competitii nationale de proiecte. In acest an, competitia va avea o singura editie in cadrul careia proiectele cu rezultate pe termen lung vor primi finantari in valoare totala de pana la 200.000 euro.
Competitia Idei din Tara lui Andrei este destinata persoanelor fizice, organizatiilor neguvernamentale si institutiilor publice (primarie/consiliu local etc.) sau institutiilor de invatamant (scoala, gradinita etc.) din Romania. Pentru a fi eligibile, persoanele fizice trebuie sa incheie un parteneriat cu o organizatie neguvernamentala (asociatie, fundatie sau federatie), institutie publica (primarie/consiliu local etc.) sau o institutie de invatamant (scoala, gradinita etc.).
Calendarul programului este:
- Perioada de inscriere: 24 februarie – 16 aprilie 2014, pana la ora 12.00;
- Perioada de votare: 22 aprilie – 15 mai 2014, pana la ora 12.00;
- Perioada de jurizare: 22 aprilie – 23 mai 2014;
- Anuntarea castigatorilor: 28 mai 2014.
Proiectele propuse trebuie sa se desfasoare pe aria geografica a Romaniei si trebuie sa raspunda unor nevoi identificate la nivelul comunitatii; sa permita obtinerea unor rezultate clare, vizibile si sa aiba un impact pe termen lung. Totodata, sunt incurajate proiectele inovatoare, cele care pot genera resurse (vand produse/servicii, folosesc veniturile obtinute pentru continuarea initiativei si asigurarea impactului ei pe termen lung); proiectele care identifica si mobilizeaza si alte resurse din comunitate.
Domeniile din care pot proveni candidaturile sunt:
Dezvoltare comunitara: proiecte care valorifica resursele, nevoile si oportunitatile existente in comunitati pentru a contribui la solutionarea problemelor acestora, la cresterea nivelului de trai si la sprijinirea lor pe termen lung.
Educatie: proiecte care largesc accesul romanilor la educatie si dezvoltare personala, care incurajeaza dezvoltarea abilitatilor de care oamenii au nevoie pentru a avea succes in vederea dezvoltarii economice pe termen lung a comunitatilor din care fac parte.
Mediu: proiecte care incurajeaza si promoveaza folosirea in mod responsabil, cat mai eficient si pe termen cat mai lung, a resurselor naturale, care imbunatatesc sau mentin conditiile de mediu, care protejeaza mediul inconjurator si incurajeaza initiativele ecologice.
Atat persoanele fizice, cat si organizatiile nonguvernamentale, institutiile publice si de invatamant pot propune proiecte cu bugete de maxim 5.000 euro sau maxim 15.000 euro. Proiectele castigatoare, care beneficiaza de finantare, trebuie sa fie implementate in termen de maxim 1 an de la data semnarii contractului de finantare. Desemnarea proiectelor castigatoare va avea loc in urma votului public, in proportie de 40% si a jurizarii, in proportie de 60%. (A.D.).