IKEA Romania, alaturi de Fundatia Comunitara Bucuresti, anunta cele sase proiecte care vor fi finantate in primul an cu suma totala de 394.963 de lei. Pe baza rezultatelor obtinute, proiectele pot fi sustinute trei ani, cu bugete similare in fiecare an.
79 de proiecte au fost înscrise la Fondul IKEA pentru Mediul Urban, pe urmatoarele arii: protejarea resurselor naturale, educatie si constientizare, prevenirea si adaptarea la efectele schimbarilor climatice.
Proiectele selectate au trecut prin patru etape de selectie: preselectia proiectelor ce a avut la baza criterii de eligibilitate, selectia realizata în doua valuri de catre un juriu independent si interviuri cu aplicantii de pe lista scurta de opt de proiecte finaliste.
Cele sase proiecte castigatoare sunt:
Acoperisul Verde /Asociatia Cartier Aviatiei. In cartierul Aviatiei va fi construit primul acoperis verde din tara pe un bloc de locuinte colective, ca o alternativa de a recupera ecologic si tehnic plafoanele de beton ale vechilor blocuri comuniste. Experienta va continua în anii urmatori pe alte blocuri, iar echipa proiectului va crea un manual de bune practici, care va putea fi folosit de autoritatile locale, dezvoltatori si proprietari.
Centrul pentru Agricultura si Regenerare Urbana / Institutul de Cercetare în Permacultura din Romania. Echipa proiectului propune o ferma urbana demonstrativa în comunitate, o gradina urbana comunitara organizata dupa modelul „plot share”, un centru de cercetare, promovare si instruire în agricultura urbana regenerativa si o zona de colectare si compostare a resurselor biodegradabile (tocatura de lemn, iarba cosita, resturi vegetale etc).
Green Floreasca / Grup de Initiativa Civica Floreasca. Grupul de Initiativa Civica Floreasca deschide apetitul locuitorilor din cartier pentru solutii de eficienta energetica. Vor monta pe un bloc panouri solare, iar locuitorii cartierului Floreasca vor învata sa reduca emisiile de CO2 atat pentru locuinte, cat si pentru partile comune ale blocului în care locuiesc, în sesiuni de training-uri si workshop-uri.
Gradina cu Oameni / Grupul de Initiativa Civica Cismigiu. Gradina cu Oameni va fi o platforma locala care pune în legatura specialisti din domeniile asociate ecologiei, locuitorii din zona, vizitatori si autoritati locale. În paralel cu platforma creata, se vor organiza actiuni care pun accent pe dezechilibrul ecosistemului Gradinii Cismigiu, iar un ghid de interventie va fi scris pentru a ajuta si alte zone urbane cu probleme similare.
Liliecii din mediul urban / Asociatia Wilderness Research and Conservation. Populatiile de lilieci pot fi folosite drept pradator natural al insectelor daunatoare. Existenta lor în mediul urban ajuta la utilizarea de cantitati reduse de insecticide, care au un grad de toxicitate ridicat, atat pentru oameni, cat si pentru mediu. Cu acest proiect, echipa asociatiei va creste gradul de conservare al speciilor de lilieci din mediul urban si suburban (Bucuresti si Ilfov).
Motivati sa Reciclam! / Fundatia Motivation Romania. Echipa Fundatiei Motivation va construi un atelier-scoala de reciclare a deseurilor din plastic, care reduce risipirea plasticului în comunitatea din Bragadiru. Plasticul colectat va fi reciclat si transformat în obiecte utile persoanelor cu dificultati motorii. Mai mult, obiectele produse vor fi vandute pentru a sustine activitatea Fundatiei. (A.D.).