Solidaritatea este una dintre valorile cheie ale cooperativelor. În Europa, există peste 1.500 de cooperative de energie verde, care se ajută reciproc, tocmai pentru a facilita participarea oamenilor obișnuiți la tranziția către o energie mai curată.
SomEnergia este una dintre cele mai mari cooperative de energie din surse regenerabile din Europa, cu peste 70.000 de membri cooperatori și peste 120.000 de clienți. Membrii SomEnergia au hotărât acordarea unui sprijin financiar pentru Cooperativa de Energie.
„Am decis să ajutăm Cooperativa de Energie să intre pe piață, pentru că avem credința că energia regenerabilă reprezintă singura noastră șansă ca umanitate. Personal, sunt de părere că și în România lucrurile trebuie să se schimbe și o schimbare sistemică se poate întâmpla doar prin structuri solidare, de cooperare ale oamenilor”, a declarat Marc Roselló Casas, General manager, SomEnergia.
Prin acordarea acestui sprijin, care se adaugă investițiilor primite din partea membrilor, s-au strâns peste 85% din suma totală de 2 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziția unei firme furnizoare de energie, astfel încât Cooperativa de Energie să devină primul furnizor din România de energie 100% regenerabilă, cu certificate de origine.
Cum poți deveni investitor în energie verde? Proiectul „Investim în energie verde!” este deschis până pe 1 mai, pentru oricine dorește să contribuie la tranziția către o energie curată, care nu poluează.
Se poate investi orice suma, începând de la 500 de lei. Procedura de investiție este simplă, durează doar câteva minute și se poate face online, în trei pași, direct pe site:
- Primul pas este înscrierea ca membru în Cooperativa de Energie
- În al doilea pas, investitorul alege suma pe care vrea să o împrumute, perioada și dobânda pe care vrea să o primească: 3,7% pe an, dacă alege să investească pe 1 an, respectiv 5,2% pe an, dacă alege să investească pe 5 ani
- În pasul al treilea, investitorul transferă suma aleasă către Cooperativa de Energie.
Ce este Cooperativa de Energie și ce își propune:
- Prima comunitate de energie din România deținută direct de cetățeni, care participă împreună la tranziția energetică către energie regenerabilă și democrație energetică;
- Primul furnizor de energie 100% verde, certificată, la un preț corect, fără taxe ascunse și cu un customer-service de calitate;
- Membrii cooperatori (viitorii clienți de energie) au putere de vot egală, indiferent de aportul la capitalul social (1 membru, 1 vot) și au acces transparent la toate informațiile.
Liberalizarea pieței de energie din România. De la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea prețului pentru energia electrică, consumatorii își pot muta contractul de energie la orice furnizor doresc. Dacă vor să primească energie regenerabilă, din surse sigure, certificate, atunci își vor putea muta contractul la Cooperativa de Energie.
Tranziția energetică. Trecerea de la energia electrică produsă prin arderea cărbunilor la energia verde, produsă de soare, vânt și apă reprezintă un pas important în efortul comun, mondial de reducere a gazelor cu efect de seră.