SOS Satele Copiilor Danemarca (SOS DK) a inițiat un nou proiect pentru a contribui la refacerea sistemului de îngrijire a copiilor din Ucraina, în parteneriat cu SOS Satele Copiilor Ucraina (SOS UA), Fundația Villum, Fundația Viessmann, Fundația Grundfos, Fundația Bitten & Mads Clausen’s, Grupul VELUX, Fundația Somfy, DOVISTA, Flügger, VELUX Ucraina, Kromann Reumert și Fondul de Export și Investiții din Danemarca (EIFO).
Proiectul se numește “Case pentru copii”, iar noile spații de îngrijire urmează să fie construite în funcție de principiile sustenabilității, cu emisii reduse de carbon, fiind un răspuns la provocările întâmpinate de Ucraina, marcate de războiul actual.
Proiectul “Case pentru copii” își propune să promoveze și să îmbunătățească condițiile de trai ale copiilor din Ucraina, prin crearea de noi spații de îngrijire, centrate pe familie, ca alternativă la numeroasele instituții din țară care au fost distruse în urma războiului. Potrivit SOS DK, chiar și înaintea izbucnirii conflictului, în februarie 2022, Ucraina avea una dintre cele mai mari rate de copii aflați în spații de îngrijire instituțională din Europa, cu aproximativ 100.000 de copii care locuiau în diverse forme de instituții de îngrijire.
Proiectul se va concentra pe trei locații cheie din Ucraina, iar fiecare spațiu construit va cuprinde locuințe, zone sociale și de recreere, atât pentru locuitori, cât și pentru comunitățile locale, precum și centre sociale care vor oferi o serie de servicii de sănătate mintală și de sprijin pentru familiile aflate în plasament, adaptate la nevoile specifice ale copiilor și părinților.
Clădirile vor fi construite după conceptul Living Places, dezvoltat de VELUX Group, arhitecții EFFEKT și inginerii Artelia, care se bazează pe construirea unor locuințe la prețuri accesibile, cu o reducere semnificativă a amprentei de CO2. În cadrul construcțiilor, se vor respecta cinci principii-cheie: locuințele trebuie să fie sănătoase, adaptabile, simple, partajate în timp și scalabile.
„Războiul din Ucraina a afectat milioane de copii, lăsându-i pe mulți dintre ei fără îngrijirea părinților, fără protecție și fără un spațiu sigur pe care să-l numească acasă. Prioritatea noastră a fost întotdeauna să ne asigurăm că tuturor copiilor le sunt acoperite nevoile și drepturile pentru a le permite să crească într-un cămin sigur, să se dezvolte și să devină mai puternici. Prin intermediul acestui proiect, dorim să promovăm modalități mai bune de îngrijire fizică, emoțională și socială a copiilor lipsiți de grija părintească și să contribuim la dezinstituționalizare prin construirea unor soluții noi și holistice, ca formă de îngrijire alternativă”, spune Mads Klæstrup Kristensen, directorul general al SOS Children’s Villages Denmark.
În cadrul proiectului propus, clusterele rezidențiale vor fi construite în cartierele locale deja existente, având ca scop integrarea mai eficientă a noilor familii în comunitate. În plus, pe lângă dezvoltarea infrastructurii fizice necesare, proiectul va include și furnizarea unei game complete de servicii de sprijin precum asistență în domeniul sănătății mintale și suport social adaptat la necesitățile specifice ale copiilor, îngrijitorilor și familiilor din vecinătatea imediată. Obiectivul proiectului este de a preveni separarea familiilor și de a evita plasarea copiilor în îngrijire alternativă.
Pentru a da o formă finală proiectului, SOS DK și SOS UA au reunit o coaliție formată din unii dintre cei mai influenți actori din industria construcțiilor. Proiectul este finanțat de Fundația Villum – parte a VELUX FOUNDATIONS, Fundația Viessmann, Fundația Grundfos și Fundația Bitten & Mads Clausen’s, în timp ce VELUX Group contribuie la conceptul și conturarea spațiilor. Fundația Somfy, DOVISTA, Flügger și VELUX Ucraina vor ajuta cu donații, iar Kromann Reumert și EIFO sprijină proiectul cu expertiză juridică și financiară.
„Suntem bucuroși să contribuim la acest proiect de impact, care ajută la asigurarea unui viitor mai promițător pentru copiii fără părinți din Ucraina. Având în vedere că războiul a provocat distrugeri fără precedent în întreaga țară, dorim să ne implicăm cu o modalitate mai durabilă de reconstrucție a locuințelor din Ucraina, prin conceptul nostru Living Places. Contribuția noastră este mică în marea schemă a lucrurilor, dar copiii care vor locui în noile case vor crește într-un mediu care promovează sănătatea și bunăstarea lor. Sperăm că acest proiect va oferi inspirație și altora să acționeze, în ceea ce privește reconstrucției Ucrainei”, a declarat Lars Petersson, CEO VELUX Group.
Inițiativa “Case pentru copii” își propune să arate cum poți construi locuințe sănătoase, sustenabile și cu emisii reduse de carbon, iar pe termen lung ambiția este de a inspira autoritățile locale și naționale ucrainene, precum și de a atrage mai mulți parteneri care să le urmeze exemplul.
„Parteneriatul nostru cu Grupul VELUX și cu alte entități partenere ne permite să formăm o coaliție puternică ce își propune să creeze locuințe prietenoase și sănătoase pentru copii și familiile lor din Ucraina”, a adăugat Mads Klæstrup Kristensen, directorul general al SOS Children’s Villages Denmark.