Maratonul Via Maria Theresia s-a desfasurat sambata, 16 august, cu participarea a peste 200 de maratonisti, semi-maratonisti si biciclisti si a sute de sustinatori pe parcursul traseului. Prin acest eveniment sportiv s-a inaugurat poteca tematica Via Maria Theresia, reamenajata de asociatia Tasuleasa Social, cu sprijinul partenerului sau, Raiffeisen Bank.
Maratonul Via Maria Theresia este parte integranta a proiectului cu acelasi nume – cel mai mare proiect al asociatiei Tasuleasa Social din acest an, realizat cu sprijinul Raiffeisen Bank. Dupa munca asidua si indelungata a sute de voluntari pentru reamenajarea drumului Mariei Theresia, acesta a fost inaugurat pe 16 august printr-o ampla competitie sportiva, cu trei probe (maraton, semi-maraton si mountain-biking), precum si printr-un program de drumetie.
La eveniment au fost peste 500 de participanti: sportivi, voluntari, drumeti, spectatori si autoritati. Startul probelor sportive s-a dat la Fosta Exploatare Miniera de sulf din judetul Suceava, iar finish-ul probelor de maraton si mountain-biking a fost la Piatra Fantanele, judetul Bistrita Nasaud. Astfel, participantii au parcurs drumul care de sute de ani face legatura intre Bucovina si Transilvania, pe sub varfurile muntilor Calimani. Datorita acestei treceri dintr-o provincie istorica in alta, traseul nu a fost unul de circuit, ceea ce a presupus din partea organizatorilor eforturi logistice considerabile.
112 semi-maratonisti, 62 de maratonisti si 39 de biciclisti au luat sambata startul Maratonului, primii parcurgand o distanta de 22 de kilometri, iar ceilalti ajungand la linia de finish dupa 42 de kilometri. Printre participanti s-a numarat si Steven Van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania care a declarat: „Redam astazi turistilor amatori de drumetii montane unul dintre cele mai spectaculoase trasee din tara. Sunt incantat de experienta pe care am avut-o alergand semi-maratonul montan de pe Via Maria Theresia si imi doresc ca aceasta poteca tematica si povestile despre ea sa devina cunoscute de cat mai multi oameni, an de an.”
Organizatorii au pus la dispozitia drumetilor mai multe masini militare si 8 ghizi, pe patru segmente diferite de traseu, de lungimi crescatoare (5-11 km), cu scopul de a le trezi interesul pentru miscare in natura si pentru aceasta poteca tematica cu povestile ei din istorie.
Evenimentul s-a incheiat la Cantonul Silvic Tihuta Colibita cu festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi de la fiecare proba, respectiv categorie. Printre cei prezenti s-au numarat si Marcel Iures, Steven si Valeria Van Groningen, Amalia Enache, Eduard Novak, Doina Pana, Ministru delegat pentru Ape, Paduri si Pescicultura, autoritati locale si reprezentanti ai Parcului National Calimani. (A.D.).