Tetra Pak marchează 21 de ani de raportare privind sustenabilitatea și își face cunoscute acțiunile, investițiile și obiectivele în acest domeniu.
În ultimele două decenii, abordarea companiei în ceea ce privește raportarea sustenabilității a evoluat semnificativ, de la primul raport din 1999 în care se punea accentul pe angajamentele și acțiunile privind mediul înconjurător, la evaluarea fiecărui segment al activității noastre și a impactului acestuia, inclusiv guvernanța socială și a relaţiei cu furnizorii. Adoptarea unui mix de auto-evaluare în vederea alinierii la cerințele Inițiativei de Raportare Globală (GRI), precum și promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (SDGs) printr-un proces numit evaluarea materialității garantează cel mai puternic impact posibil pe care îl poate avea compania.
Printre elementele evidenţiate în raportul din acest an:
- Strategia Tetra Pak privind portofoliul de ambalaje sustenabile și investiția de 80 de milioane de euro în perioada 2019 – 2021 pentru dezvoltarea producției de paie de hârtie, capace nedetașabile și a altor soluții care înlocuiesc paiele din plastic obținut pe bază de combustibili fosili.
- Progresele înregistrate de companie în vederea atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon până în 2020: începând din 2010, Tetra Pak a economisit în total echivalentul a 10 milioane de tone de CO2, cumulat în întregul lanț valoric.
- Parteneriate pentru reciclare cu companii precum Veolia cu scopul de a extinde colaborarea și de a accelera reciclarea la nivel global a ambalajelor de carton pentru băuturi. Începând din 2012, Tetra Pak a investit 20 de milioane de euro pentru a sprijini infrastructura de colectare și reciclare. Mai mult, a creat 45 de posturi noi în cadrul companiei pentru a sprijini colectarea și reciclarea ambalajelor de carton la nivel global. În Europa de Sud-Est, Tetra Pak colaborează cu diverse organizații locale pentru a crește gradul de conștientizare în privința reciclării. În 2018, peste 8.500 de copii și profesori din Croația, Grecia și România au participat la programe de educație ecologică susținute de Tetra Pak.
- Tetra Pak sprijină programele “Lapte în școli” în întreaga lume. În anul 2018, compania a livrat peste 148 de milioane de ambalaje care au fost utilizate în programul de distribuire a laptelui în școli din România, ajutând copiii să primească alimente nutritive la școală.
- Integrarea fermierilor mici în lanțul de aprovizionare cu lapte prin intermediul modelului Dairy Hub (centre de colectare a laptelui) dezvoltat de companie. În martie 2019, Tetra Pak a semnat Termenii de Referință pentru primul centru de colectare a laptelui din Albania. După înființare, se estimează că centrul va contribui la creșterea randamentului producției de lapte și a veniturilor micilor producători cu cel puțin 20-30%.
„De-a lungul celor 20 de ani de activitate pe care am desfăşurat-o la Tetra Pak, sustenabilitatea s-a aflat mereu în centrul promisiunii noastre de a proteja alimentele, oamenii și viitorul“, a declarat Mario Abreu, vicepreședinte pentru sustenabilitate. „Procesul de raportare anuală ne ajută să ne concentrăm pe angajamentele noastre privind sustenabilitatea, atât internă, cât și externă, iar de-a lungul acestui proces am învățat foarte multe – în special importanța parteneriatelor, progresele mici dar constante și transparența completă.“ (A.D.).