Zece voluntari din cadrul companiei SAP organizeaza, impreuna cu asociatia Cartea Daliei, un club de programare Scratch la Scoala Gimnaziala ”Emil Isac” din Cluj-Napoca, pentru elevii clasei a IV-a A.
Activitatile clubului se desfasoara saptamanal, pe durata semestrului al doilea al anului scolar 2016-2017. Cei 28 elevi inscrisi in club vor invata sa faca mici animatii si jocuri, prin care isi vor dezvolta aptitudini necesare pentru piata muncii secolului 21.
Clubul de Scratch face parte din proiectul Adoptam o Şcoala al asociatiei Cartea Daliei, prin care aceasta creeaza parteneriate intre companii si cate o scoala clujeana. Voluntarii, angajati ai companiei, organizeaza activitati care implica tehnologia pentru elevii unei clase din scoala „adoptata”. Astfel, elevii isi dezvolta competente necesare pentru piata muncii secolului 21, precum munca in echipa, creativitatea si gandirea sistematica, toate importante in orice meserie si-ar alege elevii o data ce ajung mari.
“Educatia si accesul la tehnologie sunt necesare atat pentru o forta de munca adaptata la economia digitala, cat si pentru o societate bazata pe progres si implicare, cu oameni care isi urmeaza pasiunile si care totodata isi propun sa rezolve problemele cu care se confrunta cei din jur, inca de la cele mai mici varste. Prin aceasta initiativa educationala, ne dorim nu numai sa oferim o experienta de invatare interactiva, ci si sa demonstram ca fiecare om este o sursa de talent, care trebuie doar descoperita si incurajata”, declara Sarbrina Mitu, Marketing Manager SAP Romania & Partner Marketing Lead for CEE.
Pentru a coordona clubul de Scratch, voluntarii SAP au trecut printr-un training tinut de echipa Cartea Daliei, pentru a se familiariza cu limbajul de programare si cu activitatile pe care le vor desfasura.
Scratch este un limbaj de programare si o comunitate online, dezvoltate si mentinute de o echipa de la MIT Media Lab. A fost creat in special pentru copii de la 8 la 16 ani, dar este folosit de persoane de toate varstele. Milioane de oameni creeaza proiecte Scratch in contexte diverse, din casa proprie pana la sali de clasa, biblioteci si centre comunitare. (A.D.).