Niciodata nu este usor sa obtii finantare, indiferent ca este vorba despre o afacere mare sau mai mica, si cu atat mai mult cu cat esti o intreprindere sociala.
Un business se vinde finantatorului prin cifrele de afaceri si profiturile inregistrate, cota de piata detinuta, clienti noi si permanenti, know-how, sustenabilitate pe termen lung, predictii financiare si nu numai sigure pe perioade medii si lungi. In schimb, cel putin in Romania, o intreprindere sociala trebuie sa vanda o poveste din spatele ideii de afacere. Iar miza in acest caz nu este nicidecum profitul, ci cauza sociala pe care o serveste.
Iata mai jos cateva directii de urmat pentru intreprinderile sociale care cauta finantare, identificate de specialistii internationali:
Trebuie sa ai un prim client cu care sa lucrezi inainte sa cauti investitori
La fel ca si in cazul antreprenorilor clasici care, in marea lor majoritate se lasa de un job foarte bine platit pentru a alege calea antreprenoriatului, si antreprenorii sociali se pot afla in aceeasi situatie. Doar ca indiferent de context, orice afacere, fie ea si in domeniul socialului, trebuie inceputa atunci cand ai un client in portofoliu. Asta iti va confirma de altfel si ca ideea ta de afacere are cerere. Practic, o intreprindere sociala trebuie sa vina in intampinarea cererii si nu dupa ce s-a infiintat si a devenit operationala sa inceapa sa creeze respectiva cerere. Evident ca si calea crearii cererii este una provocatoare, insa logic si ideal ar fi ca atunci cand cauti investitori pentru afacerea ta sociala, sa ai deja un client in portofoliu care sa probeze validitatea ideii tale de afacere.
Alege-ti intelept investitorul
Potrivit specialistilor, intreprinderile sociale trebuie sa-si caute potentialii investitori care sa le poate oferi, pe langa surse financiare, si expertiza si o oarecare ghidare in domeniul respectiv. Acestia sugereaza ca intreprinderile sociale sa se indrepte catre acei “business angels” care au un interes de afaceri in domeniul respectiv sau care au macar cunostinte despre cum merg lucrurile in zona de business respectiva. Insa cautarea acestor “business angels” poate fi o activitate consumatoare de timp dar in egala masura, vocile din domeniu spun ca multe dintre intreprinderile sociale din tarile dezvoltate cauta investitori mult prea devreme cand poate nu au suficient de multe resurse de timp si bani pentru a face acest lucru. Interesanta este si modalitatea de abordare a investitorului. Niciodata nu trebuie sa te duci umil si “cu capul plecat” sa convingi un investitor. Atitudinea trebuie sa fie ceva de genul: “daca tu nu vrei sa fii parte din aceasta intreprindere sociala, sunt multi altii care vor sa se implice”.
Demonstreaza ca ai un plan de afaceri realist si o misiune sociala
Desi planul de afaceri trebuie sa fie foarte bine documentat si sa contina informatii relevante, trebuie sa fie de asemenea si flexibil. Chiar daca un plan de afaceri pentru o intreprindere sociala este bun in proportie de doar 50%, acest lucru nu este unul ingrojorator, pentru ca orice plan de afaceri necesita imbunatatiri si poate fi imbunatatit oricand. Si nu o singura data, ci chiar de mai multe ori succesiv. Mai mult, daca esti respins de un investitor, nu te panica, cere feedback si adapteaza-ti planul de afaceri in consecinta. In plus, faptul ca ii dovedesti potentialului investitor ca intelegi concepte precum guvernanta corporatista, due-dilligence si previziune, acest lucru reprezinta o reasigurare ca abordezi cu seriozitate componenta de afaceri din intreprinderea ta sociala, si nu esti “hipnotizat” doar de misiunea sociala. (A.D.)