Atat la nivel international cat si in Romania, organizatiile nonguvernamentale se confrunta cu probleme atunci cand vine vorba despre obtinerea de resurse financiare necesare derularii activitatii operationale sau implementarii diferitelor proiecte.
Totodata, multe organizatii pot cadea in capcana de a se baza pe o singura sursa de finantare, iar in momentul in care aceasta nu mai este disponibila, apare, in mod inevitabil, colapsul organizatiei. De aceea, orice organizatie trebuie sa isi diversifice sursele de finantare, astfel incat, atunci cand una dintre ele nu mai exista, aceasta sa isi poata continua activitatea, fara a pune in pericol implementarea proiectelor aflate deja in derulare.
Insa, problema diversificarii surselor de finantare nu incheie sirul provocarilor cu care se poate confrunta o organizatie pe parcursul activitatii sale. In plus, este necesar si foarte important sa existe un management bun al resurselor financiare si o gestionare corecta a fluxului de numerar.
In teorie, exista mai multe modalitati de strangere de fonduri. Insa acestea nu sunt exhaustive si nici nu reprezinta o reteta potrivita pentru toate organizatiile. Fiecare organizatie trebuie sa isi aleaga acel mix de modalitati de strangere de fonduri care se potriveste cel mai bine cu misiunea, obiectivele si specificul acesteia. De asemenea, trebuie sa analizeze si sa vada care dintre acestea sunt fezabile, realizabile si profitabile.
La ce modalitati de strangere de fonduri poti apela?
- Programe de finantare si granturi corporative precum si fonduri rambursabile sau nerambursabile;
- Sponsorizari. In aceasta categorie intra contracte mici sau mari de sponsorizare cu diferite companii in vederea dezvoltarii diferitelor proiecte punctuale sau pe termen mediu sau lung;
- Taxe de membership. Acest lucru presupune introducerea unui sistem de taxa de membru, in functie de beneficiile oferite. Pot fi taxe standard, de membru silver, gold, platinum.
- Sprijin in natura. Se pot obtine donatii de bunuri sau servicii, de la mobila de birou pana la papetarie, servicii de imprimare si fotocopiere, de transport, divertisment, servicii pro bono (juridic, contabilitate, IT, marketing/relații publice, audit).
- Donații – donatii personal , donatii anonime, donatii online, telefonice etc.
- Evenimente speciale. Aici se include aniversari, jocuri, concursuri de talente, spectacole de arta, dansuri, seri de film, servicii catering.
Dezvoltarea de proiecte proprii, sustenabile. Aceasta reprezinta mai degraba o sursa de autofinantare a unei organizatii. Un exemplu in acest sens sunt activitatile generatoare de venit derulate de o organizatie, in paralel cu desfasurarea activitatii de baza. De exemplu, daca o organizatie dispune de mai multe imobile, din care doar unul este folosit pentru activitatea curenta, restul imobilelor pot fi inchiriate, iar banii rezultati sa fie investiti in organizatie. (M.T.)