Pentru a-si recruta voluntarii, ONG-urile au la dispozitie o multime de modalitati. Insa criteriul esential care trebuie luat in calcul se refera la necesitatile organizatiei si specificul activitatilor in care vor fi inclusi voluntarii.
La ora actuala, pe piata din Romania, majoritatea ONG-urilor care implementeaza proiecte includ si voluntari in diferite activitati. Insa, exista o diferenta foarte mare intre Romania si tarile dezvoltate in ceea ce priveste voluntariatul. In primul rand, pe plan local nu exista o cultura bine inradacinata, si cu traditie, in randul cetatenilor, de a se implica, de buna voie, in activitati de voluntariat. In Romania, voluntariatul inca este confundat cu trista „munca patriotica” si nu este vazut ca o plus valoare pentru dezvoltarea profesionala si personala a unu individ.
In al doilea rand, cu toate ca exista o nevoie de voluntari, nu exista inca o platforma nationala de voluntariat, care sa functioneze pe principiul cererii si ofertei. Cu alte cuvinte, nu exista un loc comun in care toate ONG-urile sa isi posteze anunturile cu privire la nevoile lor de voluntari si nici cetatenii nu gasesc informatii centralizate, indiferent de orasul in care se afla. Pasi insa, se fac. Exista initiative locale in acest sens, la nivel de orase sau poate chiar judete, ale unor ONG-uri. In plus, legea voluntariatului, aflata momentan in Parlament nu se vrea a fi decat un impuls in plus pentru cetateni – tineri sau mai varstnici – de a se implica (mai mult) in activitati de voluntariat.
Ca si regula generala, un ONG isi poate alege voluntarii in functie de tipul de voluntariat dorit raportat la criteriile organizatiei respective.
Insa, pentru a usura acest proces, organizatiile pot folosi modelul “Rick Lynch si Steve McCurley”, cunoscut preponderent pe pietele internationale. In functie de nevoile unui ONG la un moment dat, acesta poate opta pentru una din trei variante: recrutarea la scara larga, recrutarea specifica sau recrutarea din aproape in aproape.
Se poate apela la recrutarea la scara larga atunci cand este nevoie de un numar mare de voluntari pe o perioada scurta de timp, iar cerintele de pregatire in domeniu sunt minime. Aceasta include crearea si distribuirea de brosuri sau afise, adresarea directa catre diferite grupuri tinta si anunturi in mass-media.
Recrutarea specifica se adreseaza unui public restrans, cu abilitati specifice in conformitate cu cerintele organizatiei. Atunci cand decideti sa apelati la recrutarea specifica, va trebui sa raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Ce avem nevoie? Organizatia trebuie sa aibe un obiectiv clar si un departament in care pot fi repartizati voluntarii.
- Cine ne-ar putea oferi ce avem noi nevoie? In acest caz, pentru a identifica voluntarii potriviti, este necesar un proces de selectie in prealabil. Un prim pas este identificarea tipului de voluntari de care aveti nevoie. Aici trebuie sa tineti cont de corelarea dintre abilitatile fiecarui voluntar si tipul de activitate in care urmeaza sa fie inclus.
- Cum putem comunica cu ei ? Este necesara identificarea potentialelor activitati de voluntariat in care s-ar putea implica grupuri de voluntari pentru a crea un grup omogen, usor de gestionat. De asemenea, este recomandata si aplicarea unui sistem de management al voluntarilor.
- Ce i-ar motiva pe voluntari? O modalitate de motivare a voluntarilor poate fi accesul la traininguri pe diferite specialitati.
Recrutarea din aproape in aproape este utila atunci cand se doreste pastrarea personalului.
Aceasta necesita recomandari si sugestii din partea angajatilor, voluntarilor, beneficiarilor, prietenilor si a altor cunostinte in privinta modului in care ar putea să fie recrutati cei mai potriviti voluntari. De asemenea, acest tip de recrutare identifica oameni care sunt deja familiarizati cu organizatia voastra sau domeniul vostru de activitate. Prin specificul sau, acest tip de recrutare permite o mai buna integrare a voluntarilor in proiecte si membrii organizatiei.
Indiferent ce metoda de recrutare veti utiliza, mesajul trebuie sa fie convingator si sa explice de ce organizatia voastra are nevoie de voluntari. In plus, mesajul trebuie sa fie scurt si direct, si sa justifice nevoia unei activitati de voluntariat in cadrul organizatiei. Nu uitati sa scoateti in evidenta importanta proiectului derulat in folosul comunitatii, dar nici beneficiile si aptitudinile ce pot fi dobandite ca voluntar. (D.E.)