Fundatia ERSTE si Impact Hub Bucuresti anunta finalistii competitiei Social Impact Award, editia 2014. Zece idei de antreprenoriat social propuse de studenti din Romania intra in etapa finala de jurizare. Cei trei castigatori ai competitiei vor fi selectati de un juriu multidisciplinar si anuntati in cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc pe 21 mai, la Impact Hub Bucuresti. Proiectele castigatoare vor fi premiate cu 5.000 lei fiecare.
In perioada 8-21 mai, ideile finaliste vor participa si la o etapa nationala de vot public. In aceasta faza, publicul din Romania este invitat sa aleaga ideea preferata prin vot la sectiunea Community Award pe pagina: http://socialimpactaward.ro/community-voting/. Echipa castigatoare la sectiunea “Votul publicului” va fi premiata cu 3.000 lei.
Cele zece proiecte finaliste care pot fi votate in cadrul Community Award sunt:
Agrobid: Proiectul propune dezvoltarea unei platforme online de comert pentru fermieri, in vederea incurajarii micilor intreprinzatori din zonele rurale, unde se remarca un procent ridicat al somerilor.
Car’dapt: Proiectul a fost generat ca o solutie pentru problema numarului mare de autovehicule din oras si are la baza conceptul de car sharing. Car’dapt ofera celor care detin masini oportunitatea de a reduce costurile de intretinere si utilizare, iar celor care doresc sa se deplaseze in oras le ofera o alternativa la transportul in comun si la transportul cu taxiul, varianta accesibila, la preturi competitive.
COBI Bicycle. COBI este primul centru de reciclare a bicicletelor din Romania, care reconditioneaza biciclete si le vinde online la un pret avantajos studentilor cu venituri medii, care studiaza la universitati din Bucuresti. Prin produsele si serviciile oferite, COBI Bicycle ajuta studentii sa isi personalizeze bicicleta, promoveaza un stil de viata sanatos si incurajeaza protectia mediului prin reciclarea creativa.
Dansam pentru VIITOR!:Proiectul isi propune sa vina in intampinarea nevoilor tinerilor abuzati in familie, aflati acum in centre de plasament. Prin intermediul dansului, imbinat cu exercitii de dezvoltare personala, tinerii institutionalizati vor putea sa-si gestioneze nivelul de agresivitate si sa renunte la comiterea de acte deviante.
GREENAF: Ideea principala a proiectului este reutilizarea bunurilor din gospodarii. Initiatorii proiectului isi propun sa colecteze bunurile pe care locatarii vor sa le arunce si dupa repararea sau reconditionarea acestora sa le comercializeze la preturi reduse.
INNOVATIVE DOC REVIEW: Proiectul urmareste imbunatatirea serviciilor medicale din cadrul clinicilor si spitalelor medicale din Bucuresti, fiind un suport atat pentru personalul medical, cat si pentru pacienti. INNOVATIVE DOC REVIEW ofera medicilor si pacientilor un produs de responsabilitate sociala, un instrument de optimizare a serviciilor medicale si un sistem de evaluare a performantei sociale accesibil tuturor indivizilor.
Panic Helper: Panic Helper este o aplicatie pentru smartphone-uri cu sistem de operare Android menita sa iti sara in ajutor atunci cand te afli in pericol. Aceasta aplicatie poate fi folosita de orice persoana care detine un smartphone.
Stuffain: Proiectul are in vedere valorificarea stufului ca resursa naturala specifica zonei Delta Dunarii si transformarea unui mestesug local intr-o sursa de venit pentru locuitorii comunei Murighiol, judetul Tulcea.
The Collective Art Neighbourhood (The CAN): Este un proiect independent sub umbrela caruia se desfasoara doua directii de lucru, The CAN: InResidence si The CAN: OpenHouse. The CAN: InResidence este un program de rezidenta dedicat artistilor internationali din domeniile artelor vizuale si performative, teatrului si filmului. The CAN: OpenHouse este deschis catre varii experiente colaborative cu festivaluri de film locale, companii de teatru independent si initiative culturale conexe, avand ca scop crearea unui alt fel de Hub cultural in Bucuresti si un model usor exportabil.
Vreau morcov romanesc! Proiectul are in vedere furnizarea de „snack-uri” sanatoase la automat pentru studenti/angajati, aflati intr-un mediu urban dens (universitati, corporatii). Furnizorii vor fi alesi din spatiul rural romanesc pentru a sustine astfel proiectele agricultorilor si pomicultorilor autohtoni.
Cele zece idei finaliste vor fi evaluate de un juriu multidisciplinar format din 10 membri cu experienta in diverse domenii de activitate, dar cu interese comune in zona de antreprenoriat social. Dintr-un numar total de 37 de aplicatii inscrise in perioada 12 martie – 15 aprilie, au fost alese cele mai bune 10 idei de antreprenoriat social. Pe parcursul perioadei de depunere a ideilor, 120 de studenti au participat la 3 workshop-uri pregatitoare organizate la Bucuresti. In cadrul workshop-urilor, antreprenori sociali locali, reprezentanti ai mediului ONG, facilitatori cu experienta dar si fosti castigatori ai Social Impact Award au oferit studentilor know-how, feedback si inspiratie.
Competitia a fost lansata in 2009 in Austria de catre Institutul de Antreprenoriat Social si Inovatie al Facultatii de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor din Viena. (A.D.).