Competitia Social Impact Award organizata de Impact Hub Bucharest si sustinuta de Fundatia ERSTE si-a desemnat castigatorii. Astfel, patru idei de afaceri sociale au fost premiate cu 18.000 lei. Cele trei proiecte castigatoare desemnate de juriu au fost Panic Helper, COBI Bicycle si The CAN.
Acestea au fost premiate fiecare cu cate 5.000 lei. Proiectul „Vreau Morcov Romanesc!” a fost votat de catre public la sectiunea “Community Award” si a primit un premiu in valoare de 3.000 lei.
- Panic Helper este o aplicatie pentru smartphone-uri cu sistem de operare Android menita sa iti sara in ajutor atunci cand te afli in pericol. Aceasta aplicatie poate fi folosita de orice persoana care detine un smartphone.
- COBI este primul centru de reciclare a bicicletelor din Romania, care reconditioneaza biciclete si le vinde online la un pret avantajos studentilor cu venituri medii, care studiaza la universitati din Bucuresti. Prin produsele si serviciile oferite COBI Bicycle ajuta studentii sa isi personalizeze bicicleta, promoveaza un stil de viata sanatos si incurajeaza protectia mediului prin reciclarea creativa.
- The CAN (The Collective Art Neighbourhood) este un proiect independent sub umbrela caruia se desfasoara doua directii de lucru, The CAN: InResidence si The CAN: OpenHouse. The CAN: InResidence este un program de rezidenta dedicat artistilor internationali din domeniile artelor vizuale si performative, teatrului si filmului. The CAN: OpenHouse este deschis catre varii experiente colaborative cu festivaluri de film locale, companii de teatru independent si initiative culturale conexe, avand ca scop crearea unui alt fel de Hub cultural in Bucuresti si un model usor exportabil.
In afara celor trei castigatori alesi de juriu, publicul din Romania a fost invitat sa aleaga ideea preferata prin vot la sectiunea Community Award. Insumand 780 voturi in perioada 8-21 mai, proiectul castigator la sectiunea “Votul Publicului” a fost „Vreau Morcov Romanesc!”.
Proiectul are in vedere furnizarea de „snack-uri” sanatoase la automat pentru studenti/angajati, aflati intr-un mediu urban dens (universitati, corporatii). Furnizorii vor fi alesi din spatiul rural romanesc pentru a sustine astfel proiectele agricultorilor si pomicultorilor autohtoni.
Cei 4 initiatori ai ideilor castigatoare urmeaza sa petreaca 3 luni in cadrul comunitatii Impact Hub Bucharest, unde vor avea ocazia sa asimileze cat mai multe cunostinte si sa inceapa sa isi puna ideile in practica.
Competitia a fost lansata in 2009 in Austria de catre Institutul de Antreprenoriat Social si Inovatie al Facultatii de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor din Viena.
La editia 2014 a Social Impact Award din Romania au fost inscrise 37 de proiecte si dintre acestea zece au ajuns in finala. Pe parcursul competitiei au fost organizate ateliere de educatie antreprenoriala la care au participat peste 120 de studenti. (A.D.).