La initiativa unor tineri galateni, plasticul ar putea fi transformat in combustibil si energie folosind o tehnologie creata in China. Aceasta este doar una dintre ideile liceenilor galateni care au invatat – in cadrul Scolii de Vara pe teme de antreprenoriat social, organizata de Junior Achievement Romania in parteneriat cu ArcelorMittal – cum sa gandeasca antreprenorial o afacere care sa aduca un beneficiu comunitatii in care traiesc.
Elevii au lucrat cu echipa Junior Achievement si cu 10 consultanti voluntari ai companiei ArcelorMittal din Kazahstan, Ucraina, India, Canada, Brazilia, Belgia, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii si Luxembourg, implicati in programul international de voluntariat al Fundatiei Grupului.
Astfel, timp de cinci zile, 32 de tineri de la 7 licee galatene au invatat, prin activitati practice, cum sa transforme o nevoie a comunitatii locale intr-o oportunitate care sa aduca o schimbare pozitiva pentru orasul Galati, fie ca este vorba de lucrul cu persoane somere, tineri orfani sau batrani.
Echipa castigatoare vrea sa infiinteze in Galati un start-up prin care sa colecteze plasticul si sa-l transforme in combustibil si energie in beneficiul locuitorilor din Galati, folosind o tehnologie creata in China. Finantarea afacerii vor sa o asigure prin programe dedicate tinerilor care doresc sa deschida o afacere.
Echipa de pe locul 2 s-a gandit sa reconditioneze un vas si sa-l transforme intr-un hotel cu 14 camere. Printre angajati se vor numara si tineri cu nevoi speciale, start-up-ul lor contribuind la diminuarea somajului in randul acestora si la imbunatatirea conditiilor de viata ale acestei categorii sociale.
Locul 3 a fost ocupat de o initiativa care vizeaza deschiderea unei sali de sport si intretinere pe un vas reconditionat din Galati, unde vor angaja tineri din centrele de plasament.
Elevii si consultantii voluntari ArcelorMittal au avut ocazia sa vada ce inseamna realizarea unui proiect pentru o categorie sociala aflata in dificultate si au vizitat un azil de batrani din Galati unde au contribuit la infrumusetarea spatiului public prin vopsirea copacilor si a bancilor si curatarea spatiului verde cu resurse aduse de companie. De asemenea, azilul a fost dotat cu un mini-cinema.
“Acest program este o oportunitate pentru angajati de a-si dedica o saptamana din concediul lor anual pentru o cauza nobila sau sociala din afara tarii de origine sau in care lucreaza. Am ales ca tema antreprenoriatul social pentru ca m-am gandit ca ar fi oportunitate buna pentru elevii din Galati sa se intalneasca si sa interactioneze cu angajati din 10 tari care vin cu abilitati diferite, ce variaza de la IT, la finante, marketing, vanzari, ingineri. In lumea de astazi exista multe oportunitati si cei care vor reusi o vor face pentru ca se vor orienta catre antreprenoriat social si vor avea grija de planeta si de oameni”, a declarat Rajendran Mandamparambil, Regional Manager Asia, CIS, Eastern Europe & Financial Controller ArcelorMittal Foundation.
Scoala de Vara pentru antreprenoriat social s-a desfasurat in perioada 14 – 18 iulie la Galati si este o continuare a programului educational european Social Enterprise, la care au participat peste 1.300 de elevi si profesori din Galati in anul scolar 2013 – 2014. (A.D.).