Un business social, spune Muhammad Yunus, nu este ca atunci cand conduci un ONG. Daca nu-ti acoperi costurile si depinzi in continuare de diverse finantari, donatii, esti ONG. Intr-un social business trebuie sa-ti recuperezi cheltuielile, iar profitul e un mijloc prin care iti atingi obiectivele sociale. Profitul e important intr-un business social, pentru investitori, care-si recupereaza banii si reinvestesc, si pentru a te dezvolta ca afacere si a-ti atinge obiectivele sociale pe termen lung. Daca afacerea creste, creste si impactul social.
Un business social trebuie sa fie competitiv, intrand in concurenta cu afacerile conventionale, care urmaresc doar maximizarea profitului. O afacere sociala trebuie sa tina cont de toate elementele care pot influenta comportamentul consumatorului. Concurenta e si intre doua afaceri sociale care au produse/servicii similare. Calitatea acestora face diferenta. In final (in fata investitorilor), castiga afacerea mai bine pozitionata din punct de vedere al beneficiilor si al impactului social.
Afacerile sociale sunt de doua feluri, spune Muhammad Yunus. Exista intreprinderi in care investitorii urmaresc beneficii sociale (reducerea saraciei, furnizarea de servicii medicale persoanelor vulnerabile etc.). Pentru acesti investitori, satisfactiile sunt emotionale, spirituale, mai mult decat financiare. O forma diferita de afacere sociala e cea detinuta de persoane dezavantajate. E un business care urmareste maximizarea profitului in beneficiul acestei categorii de persoane. Cele doua tipuri nu sunt singulare, in toata lumea apar noi forme de afaceri sociale.
Un business social nu e totuna cu antreprenoriatul social, care e un concept mai larg. Orice initiativa inovativa care ajuta oamenii poate fi descrisa ca fiind antreprenoriat social. Aceasta initiativa poate fi economica sau noneconomica, orientata catre profit sau nonprofit. Sa distribui medicamente gratuite oamenilor bolnavi poate fi un exemplu de antreprenoriat social, spune Muhammad Yunus. La fel, sa infiintezi o unitate medicala cu plata intr-o zona in care asa ceva nu exista. Sa pornesti o afacere sociala poate fi un exemplu de antreprenoriat social. Toti cei care pornesc si conduc o afacere sociala sunt antreprenori sociali, dar nu toti antreprenorii sociali au afaceri sociale.