În premieră, la cea de a XIX-a ediție a acestui eveniment, va fi oferit Premiul pentru Impact Social unei organizații participante în cadrul competiției, în urma unui parteneriat încheiat între Ashoka și Gala Societății Civile.
Premiul oferit de Ashoka România va merge către organizația al cărei proiect a fost evaluat ca având cel mai accelerat mod de a produce schimbări sistemice sustenabile, alături de criterii legate de relevanță, obiective atinse, durabilitate și nivelul de schimbare socială atins.
„Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale. Prin biroul din România, Ashoka își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabilă să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Evaluând împreună toate proiectele din cadrul Galei Societății Civile, am realizat încă o dată cât de valoroasă a fost contribuția sectorului pentru a trece peste criza pandemică. Noi credem foarte tare că prin colaborare, empatie și lucru în echipe flexibile putem accelera schimbările sistemice din societate de care avem nevoie. Proiectele și organizațiile înscrise în această ediție au un potentențial imens, în primul rând prin diversitatea abordărilor și datorită capacității lor de inovație, de a atrage și de a mobiliza resurse, dar și pentru potențialul acestora ca pe termen lung să ajungă la impact sistemic”, a subliniat Ana Murray, Country Director Ashoka România.
Ashoka caută, promovează și susține constant antreprenorii sociali, mai exact acele persoane cu soluții inovatoare pentru cele mai apăsătoare provocări sociale, culturale și ale mediului înconjurător din comunitățile din care fac parte. Aceștia abordează cauzele profunde ale problemelor majore cu ambiție și perseverență și oferă idei noi pentru o schimbare sistemică. Acestea sunt elemente pe care le-am căutat și noi la proiectele înscrise la Gala Societății Civile și care ne-au ajutat să alegem câștigătorul Premiului pentru Impact Social.
Totodată, știm din studiile efectuate de Ashoka România, atât din Raportul pandemic „O pandemie care apare odată la un secol”, cât și din Raportul de Impact Ashoka România, că organizațiilor societății civile le este dificil să își construiască teoria schimbării și să urmeze în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic. Deși ating niveluri relevante de impact, lucru care se întâmplă, în principal, datorită valorii intervenției lor și a lacunelor existente în societate, au prea puțină experiență în planificarea și măsurarea impactului lor. De aceea, considerăm că este esențială dezvoltarea unui proces prin care reprezentanți ai organizațiilor societății civile să aibă acces la bune practici pentru măsurarea eficientă a impactului, încurajând demersurile acestora prin acest Premiu pentru Impact Social.
„Proiectul Gala Societății Civile și-a setat ca misiune încă din 2002, de la prima ediție, nu doar să premieze și să promoveze activitatea sectorului asociativ și a societății civile, ci și să ia pulsul acestor inițiative în fiecare an, să ofere un context participanților ca să își evalueze propria activitate. Orice proiect implementat produce o schimbare în comunitate și este momentul să ne concentrăm atenția mai mult asupra acestui efect. Premiul pentru Impact Social, inițiat de Ashoka România și Gala Societății Civile, este un prim pas în tot acest demers”, a declarat Florentina Loloiu, Director programe Gala Societății Civile.
Pentru acest premiu, Ashoka România a consultat un juriu special, format din Carmen Gheorghe, fondatoare E-Romnja, Ashoka Fellow; Ioana Bauer, membru în board-ul eLiberare, Ashoka Fellow; Elena Calistru, președinte Funky Citizens, Ashoka Fellow, Diana Berceanu, Program Director Civil Society and Philanthropy, Romanian American Foundation și Ovidiu Condurache, Ashoka Fellows Scouter.
Toate detaliile despre emisiunea Evening Glory cu Răzvan Exarhu. Gala Societății Civile 2021 se regăsesc în evenimentul dedicat de pe pagina de Facebook. Emisiunea este o co-producție Rock FM și Gala Societății Civile și poate fi ascultată pe 30 septembrie, de la ora 19:00, pe frecvențele Rock FM, pe www.rockfm.ro sau prin aplicația Rock FM Romania. De asemenea, Evening Glory va fi transmisă live pe canalele de Facebook: Rock FM l Morning Glory cu Răzvan Exarhu l Gala Societatii Civile l Event.
Câștigătorii premiilor I vor fi anunțați în cadrul emisiunii iar câștigătorii premiilor II și III din cadrul Galei Societății Civile 2021 vor fi anunțați în timp real, pe pagina de Facebook Gala Societății Civile și în evenimentul dedicat de pe Facebook.