Incepand cu data de 8 aprilie, asociatiile si fundatiile care desfasoara activitati economice sunt asimilate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri). Masura a intrat in vigoare ca urmare a adoptarii de catre Camera Deputatilor a Romaniei a proiectulu de lege care modifica legea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor (Legea 364/2004).
Astfel, Articolul 2 al legii se modifica dupa cum urmeaza:
“In sensul prezentei legi, prin intreprindere se intelege orice forma de organizare a unei activitati economice, autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca activitati de productie, comert sau prestari de servicii, in scopul obtinerii de venituri, in conditii de concurenta, respectiv: societati reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societati cooperative, persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale si intreprinderile familiale, autorizate potrivit dispozitiilor legale in vigoare, care desfasoara activitati economice. Prevederile prezentei legi sunt aplicabile si asociatiilor si fundatiilor, cooperativelor agricole si societatilor agricole care desfasoara activitati economice”.
Actuala modificare in continutul legii privind asimilarea ONG-urilor cu activitate economica in categoria IMM-urilor reprezinta un pas inainte in reglementarea sectorului economiei sociale din Romania. Astfel, in decembrie anul trecut, Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de lege privind economia sociala. De altfel, societatea civila asteapta cu nerabdare ca acesta sa fie inaintat Parlamentului spre dezbatere si adoptare.
Principalele reglementari din proiectul de lege privind economia sociala vizeaza:
- Definirea termenului de economie sociala ca reprezentand ansamblul activitatilor organizate independent de sectorul public, al caror scop este sa serveasca interesul general, interesele unei colectivitati si/sau interesele personale nepatrimoniale, prin cresterea gradului de ocupare a persoanelor apartinand grupului vulnerabil;
- Stabilirea principiilor care stau la baza economiei sociale, printre care si alocarea celei mai mari parti a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si furnizarea de servicii membrilor in conformitate cu interesul general;
- Definirea unor termeni semnificativi in domeniul economiei sociale;
- Stabilirea mecanismelor de sprijinire si incurajare a dezvoltarii intreprinderilor sociale;
- Infiintarea la nivel national a Registrului unic de evidenta a intreprinderilor sociale.
In Romania exista un decalaj in economia sociala traditionala, care include cooperativele, casele de ajutor recipcor – societatile mutuale de asigurari si organizatiile non-profit antreprenoriale cat si in ceea ce priveste noul tip de business – firma sociala sau antreprenoriatul social. Cu toate acestea economia sociala, furnizeaza in Romania 4% din locurile de munca din sectorul privat (potrivit Atlasului de Economie Sociale www.ies.org.ro, pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica Economie a Romaniei.
In plus, spre deosebire de alte tari din UE, in Romania cooperativele au un rol minor, iar mutualitatile – care sunt actori foarte importanti de exemplu pe piata asigurarilor de sanatate in Europa – in Romania lipsesc cu desavarsire. Cooperativele detin cote substantiale de piata in sectoare economice cheie in majoritatea statelor membre UE agricultura (83% in Olanda, 79% in Finlanda, 55% in Italia si 50% in Franta), silvicultura (60% din piata in Suedia si 31% in Finlanda) sector bancar (50% in Franta, 37% in Cipru, 35% in Finlanda, 31% in Austria si 21% in Germania), comert retailing (cooperativele de consum au o cota de piata de 36% in Finlanda si 20% in Suedia), farmacie si servicii medicale (21% in Spania si 18% in Belgia). (A.D.).