Uniunea Teritoriala Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Buzau (UTJCAR) a lansat recent proiectul ICAR Incluziune prin micro – Credit si Ajutor Reciproc — strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale.
Astfel, UTJCAR va infiinta in comuna Maracineni din judetul Buzau o Casa de Ajutor Reciproc care va veni in sprijinul membrilor sai, persoane care nu au avut acces pana acum la credite bancare. In cadrul Casei de Ajutor Reciproc nou create vor fi angajate doua persoane, iar 14 membri vor beneficia de un curs de antreprenoriat in economia sociala autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari.
Casele de ajutor reciproc sunt institutii financiare nebancare IFN, fara scop patrimonial, organizate in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati. In cazul acestora, membrii primesc ajutor financiar reciproc si microcredite pentru dezvoltarea activitatilor generatoare de venit sau pentru uz personal, incurajarea economisirii pentru familiile cu venituri mici, oferindu-le sprijin in gestionarea adecvata a bugetelor, combaterea supra-indatorarii si efectelor unor practici de creditare iresponsabile social, si eventual finantare pentru ocuparea pe cont propriu.
Proiectul ICAR este implementat de catre Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania alaturi de 27 de parteneri si are drept scop infiintarea unui numar de 9 C.A.R. si dezvoltarea activitatii a 17 puncte de lucru ale unor C.A.R. partenere, bazate pe modele de succes la nivel European – uniunile de credit si organizatiile de micro-finantare. In plus, se are in vedere crearea a 36 de noi locuri de munca, din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din regiunile: Bucuresti, Sud-Muntenia, Sud-Est, Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est.
In contextul unei rate reduse de ocupare (aproximativ 60%) si a unei rate mari a saraciei (40,4% din populatia Romaniei era in 2014 expusa riscului de saracie), proiectul ICAR raspunde acestor provocari prin asigurarea accesului la servicii financiare adecvate si la educatie financiara si antreprenoriala, creand oportunitati economice mai largi pentru aceste categorii. (A.D.).