Organizatia Suedeza lanseaza trei structuri de economie sociala infiintate in mediul rural, in care vor lucra persoane din grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilitati, femei aflate in situatii de risc, familii monoparentale, familii cu mai mult de doi copii.
Este vorba de o spalatorie de haine si covoare in orasul Voluntari, un hostel pentru animale de companie in comuna Balotesti si un atelier de tamplarie in comuna Afumati. Initiativa face parte dintre-un proiect realizat alaturi de Fundatia Estuar si Organizatia Tinerete Fara Batranete si care va crea 102 locuri de munca.
Spalatoria “Fulg de Nea” este singura intreprindere sociala din Romania care ofera servicii de spalare si curatare ecologice, non-alergene, sigure pentru copii si care ofera servicii de preluare si livrare la domiciliu si posibilitatea de comanda rapida, inclusiv de pe telefon si de pe tableta. Sediul spalatoriei este in Voluntari, str. Școlii nr. 5, dar livrarea de servicii se face in intreg Bucurestiul si in Ilfov.
Hostelul pentru animale va asigura servicii proprietarilor de animale de companie si va oferi, in acelasi timp, o sansa la integare sociala si un loc de munca unor persoane din grupuri vulnerabile. Spre deosebire de alte unitati similare, hostelul ofera in plus transport gratuit de si la domiciliu in Bucuresti si Ilfov dar si servicii optionale speciale cum ar fi dresaj, consultatii sau ingrijiri medicale. Sediul este in comuna Balotesti, Str. Bucuresti nr. 13.
Atelierul “Mesterul Tamplar” ofera clientilor produse decorative din lemn, obiecte de design, care se pot realiza in serii mici sau unicat dar si produse terapeutice si educative pentru copii sau persoane cu dizabilitati realizate in serie mare.
Specialistii din domeniul psihologiei, asistentei logopedice, psihopedagogiei, stimularii senzoriale, asistentei sociale pot gasi aici materiale terapeutice sau didactice sau chiar apela la solutii croite exact pe nevoile lor. Companiile interesate in egala masura de cadouri pentru clienti si parteneri dar si de actiuni utilile in calitate de cetateni responsabili in comunitate si in egala masura ONG-urile sau alte intreprinderi sociale, pot colabora si incheia contracte si parteneriate cu Atelierul “Mesterul Tamplar”.
Produsele realizate in atelier sunt prima optiune pentru gradinite, clinici private, cabinete medicale, institutii publice, private si ONG-uri din Romania si pe care le pot folosi in scopuri terapeutice sau educative si, nu in ultimul rand, le pot alege pentru design-ul deosebit.
Cele trei structuri de economie sociala au loc in cadrul proiectului „Şanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile “, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. (A.D.).