Peste 15.000 de lei s-au strâns la ediția acestui an a cursei Family Run din cadrul evenimenului Maratonul Nisipului, organizat pe plaja stațiunii Mamaia, pentru proiectul de modernizare a Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic de Urgență Constanța.
Fundația Vodafone România va dubla această sumă, fondurile totale de 30.000 de lei urmând a fi folosite și pentru achiziționarea unui videolaringoscop cu care va fi dotată secția.
Strângerea acestei sume a coincis cu un alt moment important al proiectului de modernizare: încheierea celei de a doua etape a lucrărilor de construcții, în cadrul căreia au fost refăcute complet instalațiile sanitare și au fost montate cadrele metalice pentru ușile culisante care vor asigura accesul rapid în saloane. Printre acțiunile programate în următoarea etapă se află realizarea structurii metalice exterioare a construcției, montarea instalațiilor electrice în saloane și instalarea unui sistem ultramodern de comunicare pentru personalul medical al secției.
Banii strânși în cadrul maratonului au fost colectați din taxa de înscriere achitată de aproximativ 450 de participanți, copii și părinții lor, care au luat startul în cursa Family Run. Videolaringoscopul care va fi achiziționat este necesar pentru cazurile de intubare dificilă, pentru copiii foarte mici, cu greutate sub cea normală și pentru cei cu malformații congenitale care vor fi internați în noua secție, modernizată prin proiectul finanțat de Fundaţia Vodafone Romȃnia și implementat prin parteneriatul cu asociațiile Dăruiește Aripi și Inima Copiilor.
La cursa Family Run au participat atât membri ai comunității din județul Contanța și din regiune, cât și voluntari mobilizați din rândul angajaților Vofdafone România. Ediția din acest an a Maratonul Nisipului, organizat de Asociația Sportivă Sanasport, este cea de a treia care a oferit susținere proiectului dedicat nou-născuților cu probleme grave internați la Constanța.
În Secția de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța primesc anual îngrijire 1.000 de copii cu probleme medicale, atât din județul Constanța, cât și alte trei județe din sud-estul țării: Tulcea, Ialomița și Calarași. În această regiune, mortalitatea infantilă este cea mai mare din țară și de trei ori peste cea din Europa.
Noua secție va dispune de echipamente medicale de ultimă generație și instalații moderne, spații speciale pentru părinți și pentru personalul medical, precum și săli de consultație. Secția va fi de asemenea dotată cu o soluție de telemedicină care va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real și urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților. (A.D.).