Intre 28 august si 4 septembrie a avut loc prima editie a scolii de vara „Oxford for Romania”. Initiativa apartine unui grup de trei cercetatori romani, membri ai prestigioasei universitati, care au dorit sa ofere sansa unor elevi romani cu mijloace materiale modeste sa experimenteze o saptamana de educatie la Oxford.
In acest scop au pornit o campanie de strangere de fonduri, in urma careia 10 fundatii si companii atat din Marea Britanie, cat si din Romania, impreuna cu alti 45 de sustinatori individuali au facut posibil ca 21 de liceeni din Romania cu potential academic sa beneficieze de o saptamana multidisciplinara de cursuri intensive la Oxford.
Foarte putini elevi romani si-ar permite sa studieze la Oxford, desi multi au potentialul si perseverenta sa o faca – a fost ceea ce a determinat-o pe Monica Enescu, cercetatoare in imagistica medicala sa preia initiativa. Impreuna cu Ciprian Plostinar, cercetator in fizica particulelor si Sandor Kruk, cercetator in astrofizica, au demarat proiectul intr-un timp record. In patru luni, scoala de vara a trecut de la faza de discutie la implementare, organizatorii reusind sa mobilizeze zeci de voluntari din comunitatea romanilor din Oxford si sa gaseasca resursele necesare pentru a oferi sansa unor elevi cu mijloace materiale modeste sa studieze o saptamana la Oxford.
Elevii au participat la activitati multidisciplinare, ateliere si tutoriale “unu la unu” inspirate din modelul de educatie folosit la universitatea britanica. Lectorii au fost tineri profesionisti romani in diverse domenii, cu experienta de predare in educatie formala si non-formala, care au sustinut voluntar cursurile si atelierele de fizica si astronomie, matematica, biologie, urbanism si stiinte sociale, ONG si cultura politica, imagistica medicala, jurnalism, orientare in cariera, neurostiinte, fotografie si muzica pentru film. Programul a fost intens, fiecare zi cuprinzand cel putin opt ore de cursuri care s-au derulat in mai multe colegii din cadrul Universitatii Oxford. Alte activitati au inclus vizionari de filme documentare, dans, performance, sporturi in aer liber si o excursie la Londra.
Pe termen scurt, obiectivele proiectului „Oxford for Romania” au fost sa ajute elevii sa isi defineasca mai clar optiunile de cariera, sa isi dezvolte abilitati si cunostinte din mai multe domenii si sa cunoasca mediul universitar si comunitatea de romani de la Oxford.
Elevii au aflat ca succesul tine mai ales de propriile puteri si de expunerea independenta la experiente de invatare relevante, nu neaparat de scoala pe care o urmezi. De altfel, multi dintre romanii ajunsi la Oxford pentru master sau doctorat au terminat studiile de licenta in Romania, fiind sustinuti de diferite burse si proiecte din tara care i-au ajutat sa isi urmeze visul. Pe termen lung, aceasta scoala vrea sa creeze un program de mentorat la distanta si o retea de profesionisti care sa ajute tinerii sa ia deciziile cele mai bune pentru viitorul lor educational si profesional.
Din peste 100 de aplicatii de la elevi de liceu, organizatorii au selectat 21 de elevi de la licee din Craiova, Slatina, Orastie, Lupeni, Cluj, Otopeni, Mioveni, Baia Mare, Piatra Neamt, Pitesti si Timisoara. Criteriile au tinut cont nu doar de potentialul academic al tinerilor, dar si de implicarea lor in comunitate si situatia modesta a familiei.
Echipa de organizare a mobilizat 45 de sustinatori individuali prin intermediul unei campanii de fundraising. Partenerii principali din Marea Britanie sunt The Ratiu Family Charitable Foundation, Sir George Iacobescu – CEO, Canary Wharf, Raluca Ragab – Managing Director, Goldman Sachs si Anthony Rowsell – DPhil (Oxon), FRCS, FRACS, Trustee – Oxford Cloud Tutors. Partenerii din Romania sunt Fundatia eMAG pentru Educatie, BMW Banat Car si Hategan Attorneys prin Fundatia Hategan, TAROM, AQUA Carpatica si Chimsport. (A.D.).