Domeniul Sanatatii isi pastreaza pozitia de lider in preferintele angajatilor OMV Petrom, atunci cand vine vorba despre redirectionarea celor 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala.
Campania prin care salariatii OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, au fost incurajati sa-si directioneze 2% din impozitul pe venit catre ONG-uri isi arata rezultatele: 220 de organizatii non-guvernamentale au avut acces la resurse suplimentare de finantare prin intermediul a 1.600 de formulare depuse de angajatii in cele 30 de puncte de informare special amenajate in sediile companiei.
In topul celor mai sustinute organizatii de catre angajatii companiei se afla ONG-uri nationale precum Fundatia pentru SMURD, Asociatia P.A.V.E.L., Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Inima Copiilor, dar si organizatii ce activeaza la nivel local, infiintate cu sprijinul OMV Petrom, precum Centrul de Resurse al Comunitatii (CERC) Schela, CERC Suplacu de Barcau, Asociatia Activ Moinesti. Cele mai multe formulare au fost depuse pentru Asociatia Captivi in Propria Minte, o organizatie pentru persoane afectate de tulburarile de spectru autist, sindromul Asperger, ADHD, tulburari de limbaj sau alte probleme de dezvoltare.
”Se implinesc 9 ani de cand venim in sprijinul partenerilor nostri din mediul ONG prin Campania 2%. Este unul dintre proiectele cu traditie din companie, prin care incercam, pe de o parte, sa sustinem initiativele societatii civile, si pe de alta parte sa crestem spiritul civic si implicarea angajatilor OMV Petrom in diverse cauze sociale. Campania nu este doar despre simplul gest de completare a formularului 2%, ci despre educarea oamenilor de a ajuta societatea”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
39% dintre formularele colectate in campania OMV Petrom au mers catre organizatii care sprijina sistemul medical si depun eforturi pentru cresterea gradului de acces la serviciile de sanatate. 27% dintre formulare au fost directionate catre ONG-uri care se implica in proiecte de dezvoltare comunitara, iar 16% catre asociatii din domeniul social. ONG-urile ce sprijina initiativele educationale au primit 5% din redirectionarile totale, urmate de cele din domeniul cultelor (4%) si cele de mediu (1%).
”O tendinta interesanta pe care am observat-o in urma formularelor depuse de angajatii OMV Petrom este indreptarea lor catre organizatiile din comunitatea proprie. Un bun exemplu este Centrul de Resurse al Comunitatii Suplacu de Barcau, o organizatie locala restransa, care a ocupat locul 2 in topul redirectionarilor. Este un semn bun, un semn ca oamenii doresc sa contribuie la schimbarea comunitatii lor prin forte proprii si aleg sa dezvolte singuri acele proiecte adresate unor nevoi pe care ei le cunosc cel mai bine”, a adaugat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom. (A.D.).