Asociatia Help Autism aloca 30.000 Euro pentru terapia zilnica, timp de un an, a 15 copii din familii defavorizate din Bucuresti si imprejurimi, in cadrul programului „Parinte pentru Parinte”. Banii provin din strangerea de fonduri realizata anul trecut de 180 parinti, beneficiari ai asociatiei.
Programul „Parinte pentru Parinte” a fost initiat de Asociatia Help Autism la inceputul anului 2013, parintii beneficiari ai asociatiei contribuind astfel, din fondurile stranse prin formularul 2% pentru terapia copiilor lor, la sustinerea programelor de recuperare pentru alti 15 copii cu autism.
„Ii ajutam pe parinti sa inteleaga mai bine prin ceea ce trec, ii incurajam sa povestesca despre autism altor adulti si astfel sa devina mesageri ai cauzei. Ii invatam cum pot accesa fonduri din bugetul statului, sponsorizari si donatii directe; astfel terapia copiilor lor nu mai este o povara financiara. Pe langa faptul ca ii ajuta sa lupte zilnic pentru propriul copil si sa sustina cauza, «Parinte pentru Parinte» ii responsabilizeaza in implicarea pentru sprijinirea altor parinti fara posibilitati, acest program fiind de fapt o actiune de responsabilitate sociala a Asociatiei Help Autism”, spune Daniela Bololoi, presedintele asociatiei.
De programul „Parinte pentru Parinte” pot beneficia copii diagnosticati si/sau evaluati de scurt timp si care nu urmeaza niciun fel de program de recuperare, proveniti din familii defavorizate (familii monoparentale, familii fara venituri, familii cu numar mare de copii). Astfel, familiile copiilor cu autism din Bucuresti si zonele limitrofe pot depune dosarul prin email, prin posta sau direct la sediu pana pe 31 ianuarie. Selectia si evaluarea dosarelor va fi facuta de Comitetul de parinti infiintat cu acest scop, rezultatele finale urmand sa fie anuntate pe 10 februarie 2014, ora 16.00. Regulamentul si aplicatia sunt disponibile pe website-ul asociatiei: www.helpautism.ro
Statisticile internationale realizate releva o incindenta alarmanta a tulburarilor din spectrul autist: 1 la 88 de copii sunt diagnosticati cu tulburare de spectru autist potrivit Centers for Disease Control, Atlanta – aceasta fiind o afectiune mai des intalnita in randul copiilor decat cancerul, diabetul sau SIDA.
Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania, in anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa numarul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala. Asociatia Help Autism estimeaza un numar de peste 30.000 de copii cu tulburari din spectrul autist, fiind asociatia care a deschis la finalul anului 2013 primul Centru gratuit de diagnoza precoce si interventie timpurie in autism din tara si deruleaza Programul National Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologica prin care 170 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani au primit evaluare gratuita pana la aceasta data.
Totodata, Asociatia Help Autism va deschide in acest an un nou centru in Bucuresti si a unei noi filiale in Suceava, unde copii diagnosticati precoce, proveniti din medii dezavantajate vor beneficia de servicii gratuite.
Programul „Parinte pentru Parinte” este o sansa pentru familiile din medii defavorizate sa beneficieze de un program de recuperare intensiv in centrul Casa Soarelui, ce urmeaza sa fie deschis in Bucuresti in luna februarie de Primaria Sectorului 3 si DGASPC Sector 3 in parteneriat cu Asociatia Help Autism.
„Copii cu acest diagnostic au nevoie de interventie timpurie si terapie constanta. Copii din centrele noastre fac intre 4 si 6 ore de terapie pe zi, asa cum este recomandarea facuta de organismele internationale acreditate, urmand programul de recuperare pe tot parcursul zilei, prin implicarea membrilor familiei. Evolutia se monitorizeaza prin testele internationale pentru care asociatia s-a licentiat”, mai adauga Daniela Bololoi. (A.D.).