Help Autism a lansat recent campania „1 Leu pe zi timp de 1 an” destinata atragerii de fonduri pentru sustinerea programelor de recuperare in cele 3 centre in care asociatia isi desfasoara activitatea, interventiei la domiciliu si diagnosticarii precoce a cat mai multor copii.
Astfel, 200 de copii vor putea avea acces zilnic, in anul 2014, la servicii gratuite, iar cu implicarea a cat mai multor donatori, asociatia, prin infrastructura si testele acreditate international poate ajunge la cat mai multi copii cu varsta de peste 1 an pentru a-i diagnostica si a le oferi sansa la recuperare si viata normala. Campania se va derula in perioada 15 aprilie – 15 decembrie si propune un mecanism simplu de debit direct prin care fiecare dintre noi se poate implica in diagnosticarea si recuperarea copiilor cu autism din Romania, donand 1 leu pe zi timp de un an.
Prin infrastructura creata de Asociatia Help Autism in cele 3 centre ale sale si prin programul acreditat de diagnostic precoce, cu 1 leu pe zi timp de 1 an:
- Se poate pune diagnostic gratuit unui copil sau
- Se poate acoperi costul pentru o saptamana de terapie.
In Romania nu se cunoaste, in mod oficial, cifra reala a copiilor ce prezinta semne ale autismului. In evidenta statului sunt 7.200. Cifra reala este de patru ori mai mare, se estimeaza ca sunt 30 000 de copii cu tulburari din spectrul autist, iar statisticile europene anunta ca 1 din 100 de copii se naste cu autism.
Diagnosticarea precoce este de multe ori anevoioasa, desi aceasta duce la interventie timpurie care ofera sanse reale la recuperarea copiilor. In Romania gradul de constientizare a semnelor autismului este inca scazut, iar personalul medical abia de cativa ani este instruit sa depisteze primele semne ale autismului si sa directioneze parintii spre diagnostic clinic si interventie timpurie.
„In 2014, prin parteneriate cu institutiile publice am deschis doua noi centre si ne-am asumat sa oferim expertiza noastra si coordonarea terapiei de recuperare pentru alti 28 de copii din Bucuresti si Suceava. Pe langa aceasta, ne-am extins programul gratuit de diagnostic, astfel incat mai multi copii sa poata fi evaluati devreme si sa aiba o sansa reala la recuperare. In 2014, ne propunem sa diagnosticam 500 de copii si sa sustinem terapia gratuita pentru inca 100 de copii cu tulburari din spectrul autist. ” spune Daniela Bololoi – presedinta Asociatiei HelpAutism. (A.D.).