Peste tot in lume, din motive de securitate, spectatorii nu pot intra cu monede la meciurile de fotbal si li se cere sa le arunce pe jos la intrarea in stadion, peste tot in lume. Astfel,zeci de mii de monede sunt practic irosite, in loc sa fie folosite pentru ceea ce sunt de fapt: bani cu valoare.
Fundatia Graffiti Social Work si Mihai Nesu au gasit o modalitate inedita de a strange fonduri pentru a sustine diferite cauze umanitare. Astfel, in perioada octombrie –decembrie 2013 cele doua organizatii au derulat Campania ”Pentru tine doar o moneda, pentru ei un viitor”. Asadar, la meciurile de acasa ale echipei Steaua in UEFA Champions League, suporterii au fost invitati sa doneze monedele, pe care oricum trebuiau sa le arunce, pentru Fundatia Mihai Nesu.
Fostul jucator, devenit un simbol al curajului si implicarii pentru suporterii Stelei, sustine recuperarea copiilor cu probleme locomotorii. Cu ajutorul UniCredit Tiriac Bank, care a donat spatiul sau de comunicare la intrarea in stadion-locul unde monedele trebuie aruncate din motive de securitate, a fost amplasata o urna electronica pentru colectarea si afisarea in timp real a sumei stranse din monede. Gazeta Sporturilor a promovat probono acesta cauza, asigurand in acest fel vizibilitatea proiectului.
In cele trei meciuri desfasurate anul trecut s-au strans peste 35.000 de monede (3518 RON), pentru 50% din spectatorii prezenti la meci existand o moneda donata.
La cererea acestora, un numar de SMS a fost folosit ca alternativa a donatiei la meci si a generat peste 2.000 de SMS-uri. Astfel, cu 0 lei investiti in promovare,campania a avut o acoperire media de 300.000 euro net, bloggeri, vedete, oficiali ai Stelei aducand subiectul in atentia opiniei publice, 6 milioane de oameni fiind atinsi de mesajul campaniei. Prin urmare, o poveste media a devenit o poveste sociala: un alt club, Petrolul Ploiesti preluand ideea de a strange monedele ce sunt aruncate pe jos pentru ajutorarea unui junior al clubului bolnav de cancer. Astfel, o noua metoda originala si inovativa de fundraising a luat nastere, ajutand promovarea unui comportament util social.
Potrivit datelor GFK Verein aferente anului 2012, in Romania 70% din oameni refuza sa doneze, invocand lipsa banilor. Filmul campaniei poate fi vizionat aici: http://www.youtube.com/watch?v=3EV2fQSDvig. (A.D.).