Școala Încrederii, program care își propune să transforme modul în care se face educație în școlile și grădinițele de stat, prin crearea unui mediu în care elevii sunt încurajați să-și atingă potențialul, lansează campania de donații prin SMS Încrederea în sine se învață în școală.
Inițiativa are ca scop strângerea de fonduri pentru ca un număr cât mai mare de școli și grădinițe de stat să poată accesa programul Școala Încrederii. Acesta oferă cunoștințele și instrumentele necesare pentru construirea unui cadru care să răspundă nevoilor actuale de dezvoltare emoțională și de interacțiune ale copiilor, astfel încât aceștia să devină autonomi și încrezători. Programul este gratuit pentru școli, iar costurile implementării sunt asigurate exclusiv din sponsorizări și contribuții ale persoanelor fizice.
Programul Școala Încrederii abordează o serie de probleme de care copiii se lovesc în școlile de stat românești. Peste 78% dintre ei spun că se confruntă cu diferite grade de stres, 22% dintre aceștia considerând că nivelul resimțit este unul foarte ridicat. Mai mult, 2 din 5 elevi spun că simt anxietate în mare și foarte mare măsură. Concomitent, peste o treime dintre elevi consideră că școala nu îi susține în activitățile lor, iar 22% cred că nu găsesc în școală un mediu în care să se poată exprima fără a avea teama de a fi judecați. În ceea ce privește nivelul de încredere, un sfert dintre elevi nu au încredere în școală sau în colegi. Acestea sunt rezultate care se desprind dintr-o cercetare realizată de Universitatea Babeș-Bolyai și Work & Organizational Psychology Research Center în 2021, pe un eșantion de 614 elevi, cu vârsta între 16 și 20 de ani.
„Programul Școala Încrederii vine să umple un gol în învățământul românesc și să aducă o contribuție decisivă la acea schimbare sistemică pe care ne-o dorim cu toții. Din păcate, sănătatea emoțională și mentală este ignorată în multe școli, cu consecințe greu de cuantificat pentru toți cei implicați – profesori, copii, părinți. România a devenit un loc în care oamenii cred în puterea lor de a schimba lucrurile în bine și sunt mândră să fac parte din acest efort. Ne dorim să transformăm Școala Încrederii în noul model de școală românească. Vara aceasta, aproape 300 de școli și grădinițe au aplicat pentru a face parte din program, însă, din cauza fondurilor limitate, am putut accepta un număr redus de unități, 177 rămânând pe lista de așteptare. Cu ajutorul susținerii donatorilor, fiecare școală din România poate deveni o comunitate a încrederii, curajului, bunătății și bucuriei. Pentru că fiecare copil, din fiecare școală, contează”, a declarat Ruxandra Mercea, fondator Școala Încrederii.
Șerban Pavlu, Dani Oțil, Ioana Blaj, Paul Ipate, Andi Vasluianu și Aylin Cadîr susțin campania de strângere de fonduri Încrederea în sine se învață în școală. Într-o serie de videouri, aceștia au încercat să ilustreze reacțiile și emoțiile pe care le simt elevii cărora le lipsește încrederea în sine, ajutându-ne să descoperim că lipsa de încredere în propriile puteri pe care o resimt mulți copii nu poate fi jucată.
Campania își propune să ajungă la un număr cât mai mare de persoane care să doneze 2 euro trimițând cuvântul INCREDERE la 8845.
În prezent, în Școala Încrederii sunt înscrise peste 200 de școli și grădinițe de stat din 36 de județe, care însumează peste 100.000 de elevi și peste 10.000 de adulți (profesori și personal auxiliar), cu feedback și rezultate foarte bune. Programul sprijină cadrele didactice să ajungă la un management al clasei mai performant, cu o pregătire adecvată a lecțiilor, o cunoaștere profundă a nevoilor fundamentale ale elevilor și o monitorizare mai eficace a progresului acestora. La acestea se adaugă cursuri și activități specifice dedicate directorilor de școli, dar și părinților, inclusiv proiecte de implicare în comunitate. Procesul încurajează copiii să își asume propriul model de învățare, punându-le la dispoziție o serie de experiențe care le dezvoltă abilități esențiale de viață, de la asumarea responsabilității, dezvoltarea abilităților native și cultivarea stării de bine până la lucrul în echipă ori leadership. Prin urmare, rezultatele academice cresc, rata abandonului școlar se reduce, iar elevii se simt văzuți, apreciați și ascultați, cu impact imediat în dezvoltarea lor emoțională sănătoasă și prevenirea bullyingului.
Inițiatorii programului își propun ca până în 2030 să ajungă la aproximativ 1.000.000 de elevi și 72.000 de profesori din 1.200 de unități de învățământ din România.