La împlinirea a 27 de ani de activitate în România, Asociația SOS Satele Copiilor România lansează campania de strângere de fonduri „Ajută copiii cei mai afectați de pandemie”, pentru a atrage atenția asupra efectelor nevăzute ale crizei Coronavirus și a impactului negativ puternic pe termen mediu și lung asupra copiilor vulnerabili.
În România, 1,38 milioane de copii se află la risc de sărăcie sau excluziune socială, iar dintre aceștia, peste 700.000 trăiesc în condiții de sărăcie extremă. Aceste cifre sunt cu atât mai dramatice în contextul crizei Coronavirus, când categoriile sociale vulnerabile au devenit și mai expuse.
Pe măsură ce pandemia și criza economică se adâncesc, copiii sunt și mai supuși riscurilor: inegalitățile sociale și discriminarea devin mai puternice, crește riscul de abuz, neglijare sau exploatare și, în egală masură, crește riscul separării copiilor de familie din cauza sărăciei. În mediul rural, odată cu închiderea școlilor, majoritatea copiilor nu au acces la educație, în lipsa dispozitivelor și a condițiilor de studiu propice.
Oricine poate face o donație de 4 euro lunar pentru copii prin SMS cu textul “MAMA” la 8864 sau printr-o donație online.
Fondurile strânse în campanie vor fi utilizate pentru a oferi sprijin de urgență familiilor din programele SOS Satele Copiilor – alimente, produse de igienă, dezinfectanți și măști, dar și sprijin pe termen mediu: reparații urgente ale locuinței, rechizite și îmbrăcăminte pentru copii, consiliere socială și parentală, pentru a le oferi părinților îndrumare să aibă grijă de copii cât mai bine cu putință.
“Realitatea multor familii s-a schimbat în mod dramatic în ultimele opt luni în România. În timp ce mulți dintre noi am început să ne adaptăm la “noul normal”, pentru sute de mii de copii, noua normalitate înseamnă mai puține mese calde sau mai puține lemne de foc, înseamnă să fie rupți complet de școală și izolați mai mult decât au fost vreodată. Părinții care se bazau doar pe venituri din munca necalificată sau cu ziua sunt mai neputincioși ca niciodată”, spune Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.
Intervenția SOS Satele Copiilor este una integrată și are ca scop eliminarea riscului de separare a copiilor de părinți, prin rezolvarea problemelor familiei (sănătate, educație, locuire, ocupare etc.), cu accent pe copil. Se lucrează unu la unu cu familii aflate în situații dificile, cu scopul de a îi ajuta și de a îi împuternici pe părinți să asigure creșterea și îngrijirea copiilor. Prin intervenția SOS, aproape 4.000 de copii au fost sprijiniți să rămână în familiile biologice, cu o rată de succes de 99%.