Zhibek Mussurgaliyeva este o tanara talentata din Kazakhstan, care studiaza muzica de la varsta de 4 ani. Artista, care va canta pe 12 septembrie, in Piata Festivalului, in cadrul Festivalului Enescu, vorbeste despre repertoriul pe care il va interpreta cu aceasta ocazie, ce inseamna pentru ea sa viziteze Romania si cum se descrie ca si muzician.
Cum te descrii ca violonist si cine sunt persoanele care te influenteaza in cariera?
Ca tanara violonista ma inspira si am fost influentata de stilul de interpretare al artistilor de renume cum ar fi David Oistrakh, Leonid Kogan, Jascha Heifetz, Yehudi Menuhin. In ceea ce priveste violonistii moderni am o deosebita admiratie pentru Itzhak Perlman, Ayman Musakhodzhaeva, Maxim Vengerov, Viktor Tretiakov si Anton Sorokow. De asemenea, sunt sigura ca in timpul Festivalului voi avea ocazia de a intalni violonisti talentati care vor deveni pentru mine noi modele de urmat. Sunt o artista tanara si incerc sa vin cu o viziune proaspata pentru fiecare opera muzicala care sa transpuna starile mele sufletesti si bucuria pentru actul muzical.
Este pentru prima data cand vizitezi Romania. Ce parere ai despre faptul ca vei interpreta in cadrul unuia dintre cele mai mari evenimente de muzica clasica din lume: Festivalul „George Enescu”? Care sunt asteptarile?
Aceasta este prima mea vizita Romania si ma simt onorata sa particip la un astfel de eveniment muzical de renume pe plan international ca Festivalul „George Enescu”. De asemenea, ma fascineaza ideea de a vizita aceasta ţara misterioasa si romantica, despre care doar am auzit sau citit. Inaintea acestui eveniment important din viata mea, ma simt entuziasmata, pentru ca voi interpreta pe aceeasi scena cu artisti consacrati din lumea muzicii clasice. Vreau sa cunosc oameni noi, sa leg noi prietenii, sa ma delectez cu muzica simfonica interpretata de cei mai buni muzicieni si orchestre din lume! Este atat o provocare, cat si o oportunitate, si astept evenimentul cu multa nerabdare.
Ce ne poti spune despre repertoriul pentru acest concert? Cum l-ai ales?
Voi interpreta Antonio Bazzini – „Dansul Goblinilor” (6 min.), Locatelli – Sonata pentru vioara si pian in Fa minor „La mormant” nr. 1-4 (15 min.), Niccolo Paganini – Concertul pentru vioara nr. 3 in B minor „La Campanella” (8 min.)
Am ales acest repertoriu, gandidu-ma la publicul roman si vizitatorii internationali. De asemenea, compozitiile rezoneaza cu spiritul meu, iar eu ca artist, am depus mari eforturi pentru a-mi perfectiona tehnica de interpretare a acestor piese muzicale. Vreau sa impartasesc descoperirea si stilul de interpretare a acestor compozitii publicului larg si sa arat cum acestea raman mereu actuale prin diversele forme pe care le iau. Bazzini, Locatelli, Paganini sunt muzicieni exceptionali, iar interpretarea operelor lor constituie o provocare atat pentru artistii cu experienta, cat si pentru pasionatii de muzica. Pe 12 septembrie, acompaniata de pian, le puteti asculta intr-o interpretare diferita, special pregatita pentru acest eveniment.
Daca ar fi sa ne recomanzi un muzician clasic (compozitor, solist, dirijor etc.) din Kazahstan, care ar fi acela? Dar un artist din patrimoniul international de muzica clasica?
Daca ar fi sa recomand un muzician clasic din Kazahstan, aceea ar fi Ayman Musakhodzhaeva, pentru ca este cea mai experimentata violonista din tara noastra, si, de asemenea, profesorul meu. Este artista nationala a Kazahstanului si rectorul Universitatii Nationale de Arte din Kazahstan. In ceea ce priveste muzicieni clasici internationali l-as mentiona pe Anton Sorokow – un violonist care a atins excelenta si maiestria violonistica. Nascut la Moscova intr-o familie de rusi, in prezent lucreaza in Viena, fiind profesor de vioara in cadrul Universitatii de Muzica si Arta. Trebuie sa-i ascultati pe amandoi, pentru ca interpretarea lor este cu adevarat magica.
Ce mesaj le transmiti celor care vor veni sa te asculte pe 12 septembrie?
As dori sa incep prin a-mi exprima recunostinta fata de „KMG International” pentru sprijinirea acestui eveniment remarcabil. Le multumesc tuturor celor care vor veni sa asculte si sa sprijine interpretarea mea. Sunt onorata, si voi incerca sa va ofer momente de neuitat. Sper ca intr-o zi, curand, Kazahstan va gazdui festivaluri de muzica de talia Festivalului „George Enescu” si voi fi fericita sa va regasesc din nou in sala. (A.D.).
Zhibek Mussurgaliyeva s-a nascut pe 16 iulie 1999 in Kazakhstan. Studiaza in cadrul Universitatii de Muzica din Astana de la varsta de 4 ani, in prezent la clasa Prof. Raissa Mussakhodjayeva. Este laureata a mai multor concursuri internationale de muzica clasica: International competition “Astana Merey”, Astana, VIIth International youth competition P.I.Tchaikovskiy, Geneva, Switzerland, Young Musician festival “Talents of community”, Moscow. Zhibek a interpretat in cadrul unor festivaluri din Turcia, Bulgaria, Spania, Austria, China. A urmat cursuri de maiestrie cu Maxim Vengerov, Sergey Kravchenko, Petru Munteanu, Anton Sorokow, Kurt Sassmannshaus, Regina Brandstätter.