Are o experienta indelungata in sectorul nonguvernamental si a fost ani la randul in contact direct cu ce inseamna cu adevarat voluntariatul. Carmen Marcu, director de Comunicare la Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat este o tanara pasionata de domeniul ONG-urilor, si cu ambitia de a aduce voluntariatul la adevarata sa valoare in Romania. Ea explica pentru nONGuvernamental ce inseamna voluntariatul corporatist, de ce este important acesta si care este valoarea adaugata pe care o aduce atat comunitatilor cat si companiilor care fac apel la el.
Cat de dezvoltat consideri ca este la ora actuala voluntariatul corporatist in Romania si cat de receptive sunt companiile la acest tip de voluntariat?
Voluntariatul corporatist sau voluntariatul sprijinit de angajator este in ascensiune si cred ca politica de implicare in comunitate a multor companii conduce trepat la o crestere a initiativelor legate de activitati de voluntariat cu implicarea angajatilor. Nevoia de a fi mai aproape de clienti, de a crea un mediu placut la munca si de a valoriza si pastra angajatii constituie o mare deschidere catre programe de voluntariat in care angajatii vin in contact direct cu persoane care au nevoie de sprijin sau cu mediul inconjurator si pot construi o viata mai buna pentru ei si pentru cei din jur. Vorbim de companii mari cu acoperire la nivel national, corporatii care fie imprumuta politici de CSR de la companiile internationale de care apartin, fie construiesc pe cont propriu modalitati de a crea oportunitati de voluntariat pentru angajatii lor si aloca diverse resurse pentru un departament dedicat. In afara de acestea, sunt initiative mai sporadice si in randul IMM-urilor care isi propun cate o actiune pe an, sau un sir de actiuni in care toata firma este implicata. De cele mai multe ori sunt activitati de echipa care pot avea rol de teambuilding, cresterea coeziunii in echipa, dezvoltarea comunicarii in afara serviciului, cunoastere.
Cum se implica Pro Vobis in oferirea de servicii de voluntariat corporatist pe piata din Romania?
Incepand cu 2011, Anul European al Voluntariatului (AEV) ne-am indreptat atentia si catre alte grupuri tinta cu posibilitati de implicare in activitati de voluntariat care poate pana acum nu au fost suficient explorate. Pe modelul grupurilor de lucru de la nivel european, am creat si coordonat in Romania 4 grupuri de lucru pe diverse tematici importante de actualitate in domeniu printre care si „Voluntariatul sprijinit de angajator si responsabilitatea social corporativa” care a elaborat un ghid pana la finalul anului 2011. Ghidul urmareste cateva aspecte practice pentru cei care vor sa inceapa activitati de voluntariat cu implicarea angajatilor, incercand sa cuprinda cele 3 perspective: companie, ONG, angajat.
Am avut si in trecut colaborari cu unele companii pentru realizarea analizei de nevoi a anagajatilor pentru activitati de voluntariat, recomandare ONG-uri si proiecte de voluntariat, insa AEV a fost un moment decisiv in care ne-am propus sa dezvoltam servicii in acest sens. Ce facem putem face noi acum:
- organizarea de actiuni de voluntariat corporatist (in timpul programului) / sprijinit de angajator (in afara programului);
- evaluarea intereselor angajatilor si consultanta personalizata pentru dezvoltarea unor actiuni punctuale sau programe de voluntariat pe termen mediu si lung, care sa raspunda intereselor angajatilor si politicii de CSR a companiei;
- training pentru angajatii (voluntari, coordonatori, specialisti CSR) pe teme de CSC – Dezvoltarea competentelor civice ale angajatilor, MV.CSR – Managementul Programelor de Voluntariat in context CSR, VSA – Voluntariatul sprijinit de angajator;
- activitati nonformale si de teambuilding prin voluntariat;
- servicii de matching cu organizatii sau institutii care au nevoie de voluntari;
- dezvoltarea de resurse personalizate (informationale sau multimedia) pe teme de voluntariat (de ex. Ghidul Voluntarului din Tara lui Andrei, la care am contribuit);
- prezentari pe teme de voluntariat, facilitari de seminarii si conferinte pe teme de voluntariat in context CSR, evenimente de cunoastere intre companii care doresc sa isi implice angajatii in voluntariat si ong-uri care au sau vor sa dezvolte programe pentru aceste nevoi.
Care au fost proiectele de voluntariat corporatist in care v-ati implicat pana in prezent si din ce domenii provin companiile pentru care ati lucrat pe astfel de proiecte?
Un eveniment important pe care vrem sa il crestem de la an la an este Ziua Internationala a Voluntariatului Corporatist numita „Give and Gain” si anul acesta pe data de 16 mai vom fi deja la cea de-a doua editie. Give and Gain in cifre in 2013 inseamna 24 tari, 600 comunitati si 22.010 de voluntari corporatisti, si noi am contribuit in Bucuresti si in Cluj la acest eveniment international cu doua activitati de impact: infrumusetarea casutelor din Satul SOS Satul Copiilor Bucuresti si o masa calda pentru varstnici. Voluntarii corporatisti implicati au fost de la o companie farmaceutica importanta din tara si de la o firma de consultanta (MDM, Cluj).
La o analiza atenta in cadrul echipei a rezultat ca incepand cu 2009 am fost contactati constant de catre companii care au dorit servicii si ca treptat si noi am dezvoltat multe resurse. Si ma gandesc aici la diverse domenii in care provin partenerii nostri: Petrom, Pfizer, MDM, Selgros, 360 Insights, Coca-Cola, BCR. Cu unele am avut colaborari punctuale, iar altele ne sunt parteneri periodic. In curand vom incepe sa dezvoltam impreuna cu 4 companii din tara si 10 ONG-uri, un model de lucru usor adaptabil de implicare a cat mai multor angajati in activitati de voluntariat.
Care este, in esenta rolul voluntariatului corporatist in comunitate si care este valoarea adaugata pe care o aduce acesta comunitatii?
Cred ca este important ca oamenii sa se simta aproape de comunitatea din care fac parte si ca au o contributie vizibila si de multe ori imediata ca si cetateni. Rolul acestui tip de voluntariat este sa activeze persoane care de cele mai multe ori au competente formate, dezvoltate, rafinate foarte utile beneficiarilor cu care interactioneaza sau ONG-ului pe care il ajuta. Sunt tineri si copii care au nevoie de modele sa inteleaga ce este antreprenoriatul, cum devii profesionist la locul de munca, sau pur si simplu care au nevoie de suport pentru etapele lor din viata si pentru integrarea in societate. Sunt ONG-uri care implicand voluntari corporatisti se pot promova mai bine pentru ca invata sa isi faca strategii de comunicare eficiente si sa isi atinga obiectivele eficient.
In opinia ta, care consideri ca sunt factorii care determina o impulsionare a voluntariatului in Romania?
Vazut la firul ierbii, unul dintre factori este explozia de utilizatori a retelelor sociale online care afla si doresc sa se implice, pentru ca ne lasam convinsi sa ne antrenam in astfel de activitati de cei pe care ii cunoastem si in care avem incredere. Totodata numarul ONG-urilor si al institutiilor, cat si al companiilor care promoveaza voluntariatul a crescut permanent. Companiile sunt din ce in ce mai interesate si mai deschise sa dezvolte astfel de programe.
Un alt factor important il constituie infiintarea si eforturile depuse ale Federatiei VOLUM, care in aceasta perioada impreuna cu membrii sustine Legea Voluntariatului in Parlament pentru introducerea unor articole privind recunoasterea competentelor dobandite prin voluntariat, recunoasterea ca experienta profesionala, contract de voluntariat obligatoriu, facilitarea vizelor pentru voluntari straini.
Voluntariatul in general are nevoie de suport financiar si aproape toate proiectele de voluntariat presupun si costuri legate de activitatea efectiva. Tot aici as vrea sa amintesc ca inclusiv un sprijin guvernamental manifestat fie in recunoasterea valorii voluntariatului, prin diverse forme: prezenta in cadrul proiectelor, parteneriate sau chiar bugete alocate pentru dezvoltarea de activitati de voluntariat, pot stimula dezvoltarea si eficientizarea activitatilor de voluntariat.
Mai multe detalii despre alte proiecte de voluntariat corporatist, coordinate de Pro Vobis gasiti aici:
http://www.provobis.ro/servicii/pentru-companii/.
Carmen Marcu este Director Comunicare la Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, unul dintre membrii fondatori si initiator al Federatiei VOLUM – organizatia umbrela pentru dezvoltarea voluntariatului in Romania. Este membru in grupul national al Anului European al Voluntariatului 2011, si a continuat sa dezvolte resurse pentru voluntariatul sprijinit de angajatori. A fost si este implicata activ in demersurile de modificare a legii in perioada 2009-2014, in calitate de Vicepresedinte al Federatia VOLUM. Are 9 ani de experienta in domeniul nonguvernamental. (A.D.).
1 thought on “Ambitia de a da voluntariatului adevarata valoare”