A reusit sa stranga 600.000 $ in trei luni pentru cel mai mare proiect de constructii din Europa, EuroHabitat 2007. Din pozitia de CEO al All Publishing Group a adus compania in top 5 edituri din Romania in termeni de recunoastere pe piata, PR si comunicare. De-a lungul anilor a acumulat experienta profesionala intr-o serie de organizatii de prestigiu precum Peace Corps Romania sau Fundatia Printesa Margareta si si-a imbogatit experienta de voluntar in mai multe ONG-uri. Este un veteran al sectorul nonguvernamental romanesc si totodata un lider de opinie in societatea civila din Romania. Mario DeMezzo, directorul national al Habitat for Humanity Romania vorbeste pentru nONGuvernamental despre ce inseamna Habitat for Humanity in prezent pe piata locala si explica strategiile de dezvoltare adoptate de organizatie in Romania.
In octombrie anul trecut ati revenit la Habitat For Humanity Romania in calitate de director national. Care sunt principalele obiective pe care vi le-ati propus pentru organizatia pe care o conduceti?
Obiectivele sunt impartite in trei directii strategice: program, guvernare si comunicare. In termeni de program, pentru ca acesta este cel mai important, ne axam pe grupuri vulnerabile si pe preventie si raspuns la dezastre. Acestea sunt cele doua zone unde nevoia identificata este cea mai mare si unde avem si cea mai mare expertiza. In urmatorii trei ani ne-am propus sa ajutam si mai mult comunitatile sa se dezvolte. Educatia este un factor extrem de important in eliminarea locuirii saracacioase in Romania si, prin experienta pe care am acumulat-o in cei 17 ani de Habitat for Humanity in Romania, este necesar sa il accentuam si mai mult.
Ne propunem sa facem acest lucru prin construirea unor centre comunitare – cum este, spre exemplu, cel construit anul trecut in Vizuresti prin proiectul Big Build 2013, si prin cresterea programelor de preventie si raspuns la dezastre si consultanta. In Vizuresti, in mai putin de un an de la interventia Habitat for Humanity Romania schimbarile sunt vizibile in comunitate. In timpul liber, copiii merg la ateliere de tamplarie, de pictura, dansuri organizate in noua Casa de Cultura. Cu ajutorul donatiilor, acum au propria lor biblioteca. Experienta de pe santierul Big Build 2013, interactiunea cu zeci de voluntari din tara si din strainatate, i-au ajutat pe localnici sa se simta apreciati si valorizati. Pentru unii dintre ei, implicarea in activitatile de constructie de pe santier a insemnat deprinderea unor cunostinte si abilitati care i-au ajutat atat in renovarea propriilor gospodarii, cat si in gasirea unui loc de munca.
Pe partea de preventie si raspuns la dezastre derulam constant programe importante, cu impact imediat in comunitate. Doar in ultimii doi ani am ajutat, cu sprijinul Petrom și al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, 27 de comunitati vulnerabile. Prin programul “Proteajeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea”, autoritatile locale au primit asistenta tehnica privind riscurile de dezastre naturale si tehnologic, iar peste 5.000 de locuitori au fost informati si educati despre riscurile din comunitatile lor. In plus, oferim cursuri concrete, de la eficienta energetica la suport tehnic si avem comitete dedicate care invata familiile cum sa isi gestioneze mai bine gospodaria si veniturile.
Pe de alta parte, suntem in continuare inovatori. Anul acesta vom construi primul centru in intregime verde si independent energetic din Europa. Costurile de intretinere vor fi aproape zero, iar acest lucru este extrem de important pentru o comunitate atat de saraca, cum este cea din Boldesti Scaieni unde va fi realizat proiectul.
Cum era Habitat For Humanity Romania la momentul la care ati intrat prima data in organizatie si cum il caracterizati acum?
Organizatia Habitat for Humanity a evoluat; a devenit mult mai responsabila in fata beneficiarilor, partenerilor, birourilor internationale. S-a „institutionalizat” mai mult. A devenit mai atenta si a incercat sa eficientizeze cat mai mult costurile si interventiile, astfel incat sa ajute cat mai multi oameni in nevoie. Grija pentru familiile partenere si pentru resursele atrase a devenit din ce in ce mai mare, asa cum este de altfel si normal. Am gasit, atat in Romania, cat si la nivel international, o organizatie mult mai solida si cu o reputatie crescuta. Din punctul meu de vedere reputatia este cel mai important lucru pe care un ONG il are, iar Habitat for Humanity se bucura de incredere la toate nivelurile.
Care este, pe scurt, misiunea Habitat for Humanity Romania si care este aportul pe care aceasta organizatie il aduce societatii in ansamblul sau?
Misiunea Habitat for Humanity este de a eradica locuirea saracacioasa si de a aduce impreuna oameni din toate categoriile sociale pentru a cladi case, comunitati si sperante. Credem cu tarie ca o locuinta simpla, decenta si accesibila poate rupe cercul saraciei. Lumea pe care o vedem noi este una in care toti oamenii au posibilitatea sa locuiasca decent, in care pot sa viseze si sa spere la o viata mai buna pentru ei si copiii lor. Cu sprijinul sponsorilor, partenerilor si voluntarilor putem oferi aceste lucruri cat mai multor oameni si din Romania.
Care sunt principalele realizari ale Habitat for Humanity Romania la ora actuala?
Realizarea principala sunt oamenii pe care i-am ajutat sa aiba un loc decent in care sa traiasca si care au reusit ulterior sa isi cladeasca o viata mai buna, sa schimbe ceva in bine pentru ei si pentru famiiile lor. Prin cele sapte filiale active ale noastre, din Beius, Cluj, Radauti, Comanesti, Cumpana, Craiova si Pitesti, am ajutat pana acum peste 16.000 de persoane, prin constructii de case noi si renovari, si alte cateva mii prin programele de preventie si raspuns la dezastre, consultanta si suport tehnic.
Sunteti un veteran al societatii civile din Romania. Cum considerati ca a evoluat aceasta de-a lungul timpului?
Ma bucur sa vad ca societatea civila s-a maturizat foarte mult; au crescut increderea si entuziasmul. Un lucru important pe care ONG-urile din Romania l-au invatat a fost sa indrazneasca. Au invatat ca daca au un proiect cu adevarat bun pot sa stranga orice suma de bani, oricat de mare, pentru ca intr-un proiect vizionar vin repede oameni entuziasti.
Pe de alta parte, s-a schimbat mentalitatea „daca nu esti suficient de bun pentru o corporatie iti gasesti o slujba intr-un ONG”. Am vazut profesionisti impecabili din lumea ONG-urilor care au plecat in companii pe pozitii de top management si s-au descurcat excelent si invers. Am vazut oameni din business care si-au dorit mai mult de la viata lor si au facut pasul in ONG-uri, gasind aici un mediu de lucru profesionist si nu o joaca de adulti.
Ce inseamna pentru un voluntar implicat intr-unul din proiectele Habitat for Humanity Romania experienta de a lucra in cadrul acestei organizatii?
Experienta de voluntar pe santierele Habitat for Humanity Romania este printre cele mai motivante din oferta de la noi. Mai ales in cazul constructiilor accelerate, cand vii dimineata pe santier si gasesti doar fundatia, iar la sfarsitul zilei, prin efortul tau si al celorlalti voluntari, peretii sunt ridicati. Iar la sfarsitul unei saptamani, vezi casa gata si bucuria nemarginita a familiei care primeste cheile casei.
Uneori, voluntarii se sperie de munca pe santier. Insa, ca sa fii voluntar Habitat for Humanity trebuie doar sa stii sa bati cuie. Avem colegi specialisti care te indruma si te ajuta si incercam sa lucram cu materiale cat mai “prietenoase”. Chiar si atunci cand bati un cui devii mult mai atent la nevoile celorlati, pentru ca trebuie sa te coordonezi in munca cu ei. Dupa ce ai muncit o zi intreaga pe santierul Habitat for Humanity si ai dat tot ce ai avut, pleci acasa cu o imensa satisfactie, cu sentimentul ca ai primit mai mult decat ai daruit. De cele mai multe ori, santierul Habitat for Humanity este o lectie de viata, o recalibrare a valorilor si aducerea lor ca o normalitate.
Ce ma bucura foarte tare este ca voluntariatul in Romania a facut progrese uriase, si nu a urmat doar un trend, ci s-a dezvoltat intr-o strategie nationala. Organizatiile – atat for cat si non profit – au constientizat nevoia de a pune intr-o forma concreta voluntariatul si asa a aparut VOLUM, care are ca scop „legalizarea” voluntariatului si care face deja pasi buni in directia acesta.
Ce inseamna la ora actuala Habitat For Humanity Romania in cifre?
Pe partea de constructie de case noi si reabilitari am ajutat peste 16.000 de persoane, prin intermediul filialelor noastre. De preventie si raspuns la dezastre, consultanta si suport tehnic au beneficiat alte aproape 20.000 de persoane. In fiecare an avem in jur de 10-15 proiecte mari, de anvergura, in care ne ajuta peste 2.000 de voluntari din tara si din strainatate. (A.D.).
Mario DeMezzo este directorul national al Habitat for Humanity Romania din octombrie anul trecut. Experienta sa profesionala include pozitii de management atat in domeniul privat cat si al societatii civile. Printre acestea se numara pozitia de CEO al All Publishing Group (2010-2013) sau de CEO al Fundatiei Principesa Margareta.