Daca in Occident, voluntariatul este o cultura, un element intrat in societate de foarte mult timp si totodata o trasatura a comunitatii, in Romania multi nu inteleg conceptual in sine si utilitatea lui pentru noi, ca si societate. Diana Epure, membru al echipei de voluntari ai lectoratului de franceza din cadrul Universitatii din Bucuresti, este o tanara foarte ambitioasa, care a dat mana cu voluntariatul inca din adolescenta. Ea explica importanta voluntariatului pentru tanara generatie prin prisma propriei sale experiente in domeniu si spune cum a influentat-o voluntariatul pe plan personal dar si profesional.
Cum a inceput activitatea ta de voluntariat, unde si cand?
Inceputul activitatii mele de voluntariat a avut loc odata cu inscrierea mea la programul de educatie internationala, in Montréal/Canada fiind initial o conditie preliminara pentru obtinerea diplomei de Bacalaureat International. Astfel, prima mea experienta ca voluntar a fost in cadrul organismului PROMIS, la departamentul educational, postul de invatator.
In ce masura ti-a influentat voluntariatul parcursul profesional?
Primii 4 ani de voluntariat desfasurati in cadrul organizatiei PROMIS m-au indemnat doi ani mai tarziu sa aplic pentru un post de profesor de limba franceza. De asemenea, fiind si membra a unei asociatii studentesti, am capatat o viziune mai ampla asupra societatii, ceea ce m-a indemnat sa aplic la un program de masterat concentrat pe politicile egalitatii de sanse.
Cum te-a format voluntariatul ca si om, in dezvoltarea ta personala?
Voluntariatul m-a invatat ca fiecare dintre noi trebuie sa ajute comunitatea din care face parte deoarece prin acest mod, am reusit sa fiu constienta de adevaratele probleme din societate, inca de la o varsta frageda.
Cat de important consideri ca este voluntariatul pentru un tanar?
Pentru un tanar, voluntariatul este un factor decisiv atat personal cat si profesional pentru formarea unei viziuni de ansamblu asupra lumii in care traim. A incepe sa lucrezi ca voluntar in cadrul unei organizatii sau a unei companii fie ea si multinationala, permite o implicare si un statut unic, indispensabil formarii unui individ. Voluntariatul ofera unui tanar sansa de a capata noi valori sociale si expertiza intr-un domeniu specific.
Cat de deschisa crezi ca este generatia ta la voluntariat in Romania?
Generatia mea, majoritatea fiind proaspat absolventi ai unei facultati, sunt destul de sceptici atunci cand vine vorba de voluntariat. Insa miturile privind acesta dispar atunci cand intri in contact cu o echipa de voluntari. Sursa acestul scepticism este lipsa unei evaluari finale a activitatii de voluntariat, care ar putea sa valideze activitatea in cauza.
Cum crezi ca ar putea fi influentati tinerii din Romania sa faca voluntariat?
Exista mai multe metode pentru a promova voluntariatul in randul tinerilor : campanii de informare in giimnaziu, licee, o baza de date la nivel national care sa inventarieze toate posturile valabile pentru voluntarii interesati, conferinte periodice despre beneficiile voluntariatului.
Care sunt obstacolele care ii impiedica pe tinerii din Romania sa faca voluntariat (lipsa de informatii, mentalitatea, necunoasterea proiectelor in care se pot implica)?
Cel mai mare obstacol este lipsa de informatii. Voluntariatul trebuie sa devina si in Romania o parte din cultura, o deprindere normala si utila mai ales la inceputul unei cariere. Cei care sunt cei mai in masura sa ofere informatii referitoare la aceasta activitate, sunt fosti voluntari deoarece acestia au o viziune empirica asupra lucrurilor.
Care crezi ca este diferenta intre voluntariatul din Occident si cel din Romania?
In Occident, voluntariatul este deja vazut ca o valoare culturala si o etapa normala in parcursul profesional si nu numai. Spre deosebile de Romania, in strainatare, voluntariatul este o unelta principala in educatia copiilor si a tinerilor, fiind introduse programe de voluntariat inca de la nivel gimnazial. Avantajul in Romania ar fi ca voluntariatul este inca un teren nedescoperit care ofera o libertate mai mare tinerilor si posibilitatea de a se face remarcati.
Ce planuri de viitor ai in domeniul voluntariatului?
In viitorul apropiat as dori sa creez cu ajutorul unui grup de organizatii non-guvernamentale, o retea de voluntari din mai multe domenii de interes,in pricipal tineri provenind din gimnaze, licee si facultati.
Diana Epure a terminat facultatea de Limbi si Literaturi straine, sectia Limbi Moderne Aplicate (engleza-franceza), detine un master in politicile egalitatii de sanse, in context romanesc si european. Experienta sa in domeniul voluntariatului a inceput in Canada, in departamentul educational al unui organism de integrare a noilor imigranti si refugiati. In prezent face parte din echipa de voluntari ai lectoratului de franceza,al Universitatii din Bucuresti si colaboreaza cu studentii de la facultatea de Stiinte Politice pentru diferite proiecte de informare si initiere in parcursul profesional. (A.D.)