Este tanar, ambitios si cu o viziune antreprenoriala pe care nu o intalnesti des la tinerii de varsta lui. In ultimii cinci ani, a adunat o experienta profesionala internationala de peste 2 ani in 14 tari. Dezvolta proiecte sociale in Romania, prin intermediul asociatiei sale, PR Patrat dar este mereu cu un picior inspre occident. In prezent dezvolta in Suedia un start-up specializat pe domeniul serviciilor de consultanta si al trainingului international, dar este implicat si in proiecte in Romania. Alin Mechenici, presedintele PR Patrat vorbeste pentru nONGuvernamental despre managementul comunitatilor si provocarile pe care le au ONG-urile din Romania pe zona comunicarii si a networking-ului.
Ce inseamna managementul comunitatilor si cat de dezvoltat este acest concept pe piata din Romania?
Comunitatile de practica reprezinta grupuri de oameni care impartasesc un interes, o pasiune pentru o activitate profesionala sau personala si invata cum sa isi imbunatateasca practicile de zi cu zi, interactionand in mod regulat. Comunitatile de practica sunt formate din oameni ce se angajeaza intr-un proces colectiv de invatare intr-un anumit domeniu. Chiar daca adreseaza probleme comune si se confrunta cu provocari similare, aproape toate organizatiile neguvernamentale din tara renunta la beneficiile conlucrarii in mod sistematic si lucreaza separat. ONG-urile incheie sporadic parteneriate, insa nu fac acest lucru in mod planificat. Acest lucru duce la o duplicare a eforturilor si la o fragmentare a impactului initiativelor lor. Comunitatea ONG-urilor are nevoie de un mediu in care membrii sai pot sa invete unii de la ceilalti, sa faca schimb de bune practici si sa treaca la nivelul urmator. Iar comunitatile locale au nevoie de o astfel de comunitate de ONG-uri, pentru o dezvoltare durabila.
In Romania exista ONG-uri cu un nivel de profesionalism foarte dezvoltat, care inteleg cu adevarat avantajele oferite de comunitate si investesc in dezvoltarea ei. Exista insa si ONG-uri care considera ca ele sunt cele mai importate si ca singurul scop pe care il au este sa fie cele mai bine vazute, sa aiba cei mai multi membri, sa fie cele mai dezvoltate din regiunea lor, etc. Acestea din urma nu isi dezvolta o viziune de ansamblu care sa le permita sa faca o schimbare pozitiva in jur.
De cand ofera PR Patrat acest gen de serviciu?
De la inceput am pornit de la ideea de a oferi servicii specializate de comunicare celorlaltor ONG-uri care apeleaza la noi. Inca din 2007 am organizat conferinte, evenimente cum este PR Club, Geek Meet si Open Coffee Craiova, traininguri si workshopuri pe tema comunicarii prin tara, alaturi de partenerii nostri. Proiectul dezvoltat impreuna cu JCI Craiova si sustinut prin programul de responsabilitate sociala HEINEKEN pentru Comunitati ne-a ajutat sa ne specializam atat noi, ca si echipa de management, dar si specialistii cu care am lucrat in dezvoltarea cursurilor, sesiunilor de mentorat si mai apoi cu participantii nostri care au realizat cele 6 micro-proiecte sub aripa proiectului “De la Comunitati la Comunitate”.
Cat de important este managementul comunitatilor la ora actuala pentru dezvoltarea sectorului societatii civile din Romania?
Asa cum am gandit si dezvoltat conceptul in Craiova, ONG-urile trebuie sa se lase pe mainile noastre, dar si pe mainile celor pe care inainte sa intre in proiect ii considerau “competitie”. Bune practici, experti din diferite medii de activitate (de la antreprenoriat, corporatii, lideri de ONG-uri, oameni de presa, specialisti in comunicare si PR, responsabilitate sociala si managementul de proiect) si pana la finantarea de proiecte care se indreapta spre societate, totul a avut la baza managementul participativ, transparenta si increderea ca impreuna putem schimba mai mult si mai repede decat separat. Daca fiecare oras ar avea 100 de participanti din diferite organizatii pregatiti sa lucreze impreuna si sa se sustina reciproc, atunci am avea o Romanie de care sa fim mandri.
Personal cred ca orice demers aflat in afara valorilor ce unesc o comunitate nu face decat sa destrame atat acea comunitate dar si societatea in sine.
Ce inseamna Asociatia PR Patrat pentru sectorul societatii civile?
PR Patrat inseamna exemplul de organizatie ce se reinventeaza continuu, inovatie si gandire strategica. Inseamna o organizatie care face legatura intre mediul antreprenorial si cel al societatii civile si cauta modele de buna practica pe care le implementeaza impreuna cu partenerii sai.
Ce servicii le oferiti ONG-urilor?
Le oferim servicii de consultanta, training si strategie in Comunicare si PR, dar si scriere de proiecte creative. Am dezvoltat de-a lungul timpului o serie de produse de training pentru companii romanesti, lidere in domeniul lor pe care le oferim si ONG-urilor. De exemplu “SMART Working”, un curs ce isi propune sa dezvolte productivitatea echipei si cresterea creativitatii prin dezvoltarea de instrumente utile, concepte noi si comunicare eficienta in interiorul echipei. De asemenea cursuri de Comunicare online, PR, Marketing si planificare strategica in PR.
Ai o bogata experienta internationala in domeniul comunicarii. Ce crezi ca ar trebui facut in domeniul comunicarii pentru ONG-uri in Romania?
Comunicarea este principalul instrument in atingerea oricarui scop. Daca nu ni-l dezvoltam atunci ne asumam pierderea. Asa ca primul lucru pe care trebuie sa il faca orice organizatie este sa asculte. Ce isi doresc beneficiarii acelei organizatii? Dar voluntarii sai? Celelalte publicuri tinta ce nevoi au? Pornind de aici, stii ce ai de oferit si abia in pasii urmatori poti sa ceri ceva in schimb.
Trateaza stakeholderii ca si parteneri si nu ca numere pe care trebuie sa le bifezi la inceput si la final de proiect. Daca la un moment dat iti scapa de sub control situatia si comunicarea devine defectuasa, invata sa iti ceri scuze si sa reiei comunicarea de unde a ramas.
Planifica de zece ori si spune o data. Cere feedback legat de comunicarea externa si colegilor care cel putin teoretic ” nu ar trebui sa fie interesati de ce face departamentul de comunicare”. Tocmai asta face diferenta dintre un ONG oarecare si un brand puternic. Comunicarea este prea importanta sa fie facuta doar de departamentul de comunicare.
Investeste in echipa ta deoarece noul PR sunt voluntarii care scriu pe facebook cum se plictisesc si nu jurnalistul care iti publica comunicatul cu tot cu greseli. Invata sa te folosesti de noile media si dezvolta impreuna cu echipa o eticheta pe care toti colegii sunt obligati sa si-o asume in comunicare, indiferent de ce canal folosesc.
Comunicarea nu inseamna doar online si nu exista “strategie pe facebook”. Este indicat ca fiecare organizatie sa aiba un consultant caruia sa ii permita si chiar sa il roage sa fie critic-constructiv.
Adopta o cultura organizationala care permite membrilor sai sa fie creativi. Diferenta dintre un om sau o organizatie excelenta si una in regula este data de nivelul de deschidere la care reusesc sa ajunga.
Alin Mechenici este antreprenor, voluntar activ, trainer, consultant si expert acreditat in domeniile Comunicare – PR si CSR. In ultimii 10 ani a activat in domeniul ONG-urilor si a lucrat pentru mari companii românesti, lidere in domeniile lor de activitate. Are pregatire in domeniile: antreprenoriat social, PR, planificare strategica si CSR, realizata in România, Turcia, Italia si Suedia. Incepând cu 2008 a calatorit mai mult de 750 de zile in 14 tari.
In 2012, dupa ce a condus-o un an ca grup de initiativa, a fondat asociatia de tineri antreprenori si cetateni activi – JCI Craiova si a afiliat-o la federatia internationala JCI. Este presedinte al PR Patrat, organizatie pe care a fondat-o in 2007 si la care a revenit in 2013, când a dezvoltat proiectul “De la Comunitati la Comunitate” cu platforma managementulcomunitatilor.ro alaturi de JCI Craiova si HEINEKEN pentru Comunitati. Momentan dezvolta “Highway to Business” in Suedia – un startup ce ofera servicii de consultanta si training international. (A.D.).