Valentina Roman, director executiv la Asociatia Curtea Veche vorbeste pentru nONGuvernamental despre motivele pentru care trebuie incurajata lectura la copii si despre activitatea asociatiei si planurile de viitor ale acesteia.
Cand s-a infiintat Asociatia Curtea Veche şi care este obiectivul principal al acesteia?
Asociatia Curtea Veche s-a fost infiintat in luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta intr-un mod independent si sustinut activitatea de responsabilitate sociala a Curtea Veche Publishing, inceputa in anul 2013, prin programul national alternativ de lectura “Cartile copilariei”. Avem drept obiective cresterea reala a interesului copiilor si tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului de intelegere la nivelul textelor al copiilor si cresterea consumului de carte din Romania. Studiile arata ca acei copii care citesc au rezultate mai bune in toate domeniile disciplinare si in dezvoltarea abilitatilor sociale. Scopul nostru este de a le arata copiilor ca fiecare carte este o aventura care merita traita.
Care este in prezent situatia lecturii in Romania şi care sunt principalele aspecte in care ar trebui aduse imbunatatiri?
Exista multiple studii in ceea ce priveşte situatia educatiei din Romania şi majoritatea procentajelor sunt cu adevarat ingrijoratoare. Romania este in acest moment la coada clasamentului in Uniunea Europeana privind numarul de carti citite pe cap de locuitor (suma medie anuala cheltuita de un roman pe carti este de 5 euro), in vreme ce peste jumatate din cetateni (53.3%) au dificultati de intelegere a ceea ce citesc. Conform unui sondaj realizat de Institutul Roman de Studii Sociale si a unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, doar 21% dintre romani citesc o carte intr-un an intreg si peste o cincime afirma ca nu citesc deloc carti. Toate aceste date au un efect real in defavoarea generatiilor viitoare daca luam in cosiderare faptul ca indiferent inspre ce meserie s-ar indrepta elevii de astazi (agricultor, sofer, paznic, avocat, medic etc.), bacalaureatul este obligatoriu. Practic, daca acestia nu stiu sa citeasca, nu au nicio sansa la un viitor mai bun, iar dezvoltarea societatii va fi incetinita.
Din pacate, sunt copii in localitatile rurale care nu au acces la internet sau care nu au avut niciodata o carte a lor in afara manualelor scolare extrem de uzate. Conform statisticilor, doar 2% dintre acestia reusesc sa patrunda in universitatile de la oras. Am vazut acest lucru in vizitele pe care le-am facut in tara si pentru asta depunem toate eforturile posibile sa dezvoltam proiecte noi in cadrul Asociatiei Curtea Veche sa aducem cel putin o carte in fiecare casa.
Care sunt cauzele pentru care lectura are un indice scazut in Romania?
Cred foarte mult in exemplul personal si cu siguranta daca parintele are obiceiul de a citi, daca in casa exista cel putin o carte pe noptiera adultului, atunci si copilul va fi mai apropiat de lectura. Pe de alta parte, pentru cei mici din mediul urban, cartile nu mai sunt de actualitate şi informatia infinita din mediul virtual ii ademeneste definitiv cu promisiuni mai palpabile decat imaginatia unui nou volum inceput. Sunt multe cauze pentru care lectura nu se afla in topul romanilor drept un bun necesar, dar cele mai multe au legatura şi cu nivelul scazut de trai. Totodata, cititul este privit deseori ca o activitate plictisitoare si asta pentru ca de multe ori adultii, in goana dupa banii care implinesc nevoile primare, nu mai au timpul si energia de a citi alaturi de cei mici si nici profesorii nu mai cauta perfectionare prin metode alternative de educatie. Statul nu aloca bani pentru dotarea de biblioteci cu volume adaptate tuturor categoriilor de varsta, iar librariile se desfiinteaza de la an la an.
Cum contribuie Asociatia Curtea Veche la creşterea gradului de lectura in Romania?
Exista diverse situatii, motive sau scuze care se pot gasi pentru a explica faptul ca nu se citeste in Romania.
Noi, cei de la Asociatia Curtea Veche, credem foarte mult in lectura potrivita fiecarei categorii de varsta si ii
incurajam pe cei mici sa ia contact cu versiunile simplificate ale marilor opere literare prin programul national de lectura « Cartile Copilariei ». Programul nostru realizat impreuna cu specialisti in psihopedagogie si arta teatrala propune o colectie de carti potrivita celor mici si o serie de ateliere de lectura care sa le stimuleze bucuria de a citi prin joc si teatru. Am gandit o paleta larga de actiuni si evenimente potrivite atat copiilor din mediul urban, cat si celor din mediile mai putin favorizate.
Cu ce te-ai ocupat inainte de a lucra la Asociatia Curtea Veche şi care sunt responsabilitatile tale in prezent in cadrul asociatiei?
Am lucrat in domeniul comunicarii inca din vremea in care eram studenta si am fost implicata in multe actiuni sociale si de voluntariat. CV-ul meu cuprinde posturi de specialist in comunicare sau management de proiect pentru diversi clienti din lumea agentiilor de publicitate, a ONG-urilor si a institutiilor de stat. Ca un exemplu, inainte de Asociatia Curtea Veche si editura Curtea Veche, am lucrat pentru Teatrul Ion Creanga, o prestigioasa institutie de teatru dedicata copiilor din Romania, unde m-am ocupat de PR şi proiecte destinate celor mici. Lumea teatrului, mai ales cel destinat copiilor, a fost o provocare continua care mi-a adus o satisfactie deplina. Sunt peste 50.000 de spectatori prezenti in fiecare an in sala de spectacole pe care trebuie sa ii aduci si in anul urmator alaturi de un public mereu nou. Credeti sau nu, copiii sunt cel mai dificil public pentru ca este si cel mai sincer. Nu stie sa stea linistit sau sa fie politicos. Daca nu ii place ceva, se vede imediat, casca sau pleaca.
Provocarea constanta pe care o simti cand dezvolti proiecte pentru cei mici, implicarea activa in dezvoltarea noilor generatii, mediul social-cultural cu impact real in societate si responsabilitatea unor rezultate concrete m-au atras intotdeauna si ma motiveaza si in activitatea pe care o desfasor la Asociatia Curtea Veche ca director executiv.
Care sunt parghiile pe care le foloseşte Asociatia Curtea Veche pentru a fi sustenabila pe termen lung? Cat de utila este pentru voi legea sponsorizarii si ce proiecte pregatiti in noul an?
Suntem un ONG la inceput de drum, dar ne propunem ca in cinci ani sa devenim unul dintre cei mai importanti cinci promotori ai lecturii din Romania, o viziune care atrage dupa sine planuri şi strategii. Extrem de importante pentru noi si, in general, cred ca pentru orice ONG sunt doua laturi de management: cel al proiectelor si cel financiar. In ceea ce priveste noul an si proiectele care urmeaza, ne dorim sa continuam ceea ce facem la o scara din ce in ce mai mare, cu aceeasi placere si responsabilitate pentru calitate, de la mic la mare. Daca am pornit cu cateva proiecte punctuale, de indata ce le-am pus la punct si am capatat experienta, vrem sa le extindem sau sa le replicam. Ne dorim sa organizam a doua editie a NARATIV – Festivalul de lectura pentru copii, sa organizam donatii de carte si cluburi de lectura in cat mai multe localitati din mediul rural si sa atragem langa noi persoane publice model care sa le arate celor mici ca visele devin realitate cu multa munca şi perseverenta.
Nu am avut pana acum sansa de a accede la fondurile europene pentru ca asociatia era inca tanara si nu indeplinea criteriul unui an de la infiintare, dar cu siguranta vom intra si noi in aceasta cursa pentru cresterea resurselor financiare. Vom incerca, desi 2016 pare a fi un an dificil pentru sectorul neguvernamental in contextul inchiderii mai multor linii de finantare la nivel european.
Toate proiectele noastre functioneaza pe baza de sponsorizari, ceea ce ne obliga la activitati permanente de strangere de fonduri, iar fiecare finantator sau donator are propriile cerinte privind justificarea modalitatii de utilizare a resurselor financiare. In Romania inca sunt putini sponsori care constientizeaza nevoia unui ONG de a avea un fond pentru cheltuielile administrative. De aceea, in timp ce cautam finantari pentru anumite proiecte punctuale, incercam sa echilibram balanta cheltuielilor curente cu sume stranse din actiuni de colectare a procentului de 20% din impozitul pe profit al companiilor si 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice angajate.
Planurile de viitor se construiesc treptat cu multa munca si cu ajutor din partea sustinatorilor nostri. Anul trecut ne-au fost alaturi si le multumim celor de la Azomures, Herlitz Romania, Sameday Courier, BCR, Publicitate de la A la Z, DHS Romania, BDT Ford, Catalin Vasile – Prodocens Media si multi altii. (A.D.).