Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) urmeaza sa deruleze incepand cu anul 2016 o campanie de informare a consumatorului final din Romania in ceea ce priveste utilizarea energiilor din surse regenerabile.
Obiectivul acestei campanii este schimbarea comportamentului consumatorului final, prin intelegerea avantajelor asupra traiului cotidian si asupra bugetului familiei prin masuri simple de eficienta energetica.
“Sectorul de biogaz are in Romania un potential extraordinar, regasit la nivelul comunitatilor mici si mijlocii din tara in anumite servicii care pot fi motoare de dezvoltare in economie, precum turismul, mica industrie, agricultura si industrie agroalimentara. Din punctul meu de vedere, potentialul acesta poate fi valorificat printr-un program national, dedicat biomasei si biogazului, dar si prin relatii directe intre firme cu performanta in domeniu, precum cele germane”, a declarat vicepresedintele ANRE, Emil Calota, in cadrul simpozionului „Waste-to-Energy” organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Potentialul sectorului de biogaz este intrevazut si de societatile private, institutii de finantare, institutii publice si institute de cercetare din Romania, prezenti in numar mare la eveniment.
In Romania se recicleaza doar 3% din deseurile municipale, restul de 97% fiind depozitate la groapa de gunoi, in depozite neconforme, ce vor trebui inchise pana in 2017. Situatia este cu totul alta in Germania unde deseurile sunt fie reciclate (47%), fie incinerate (35%) sau compostate (18%). Operatiuni de valorificare a deseurilor sunt compostarea, co-incinerarea, incinerarea, producerea de biogaz, producerea de biocombustibil.
Proiectele de obtinere a energiei din valorificarea deseurilor pot fi finantate prin fonduri europene si ajutoare nerambursabile, distributia acestora facandu-se prin apeluri.
“Producerea energiei din surse regenerabile este o tema foarte actuala, inclusiv in cadrul initiativei europene 2020. In Romania, exista un potential mare pentru producerea de energie din surse regenerabile, dar este nevoie de fonduri. Dorim sa prezentam companiilor germane piata energetica din Romania pentru ca eficientizarea ei este foarte importanta. Dorim sa facem Romania atractiva investitorilor germani care doresc sa incheie inclusiv parteneriate cu firme locale”, a spus Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania). (A.D.).