Pachetul Economiei Circulare si implementarea acestuia au fost discutate in cadrul unui seminar international, organizat la initiativa Asociatiei Romane pentru Ambalaje si Mediu (ARAM). Pachetul Economiei Circulare include un set de propuneri legislative menit sa ajute mediul de afaceri, dar si consumatorii in tranzitia catre o economie mai puternica si mai circulara, in care resursele sa fie folosite intr-un mod cat mai sustenabil.
“Evolutia progresiva catre o economie circulara, in care reciclarea joaca un rol si mai important decat in prezent, reprezinta nu doar o necesitate economica si de protectie a mediului, ci ofera si oportunitati majore pentru un nou model de crestere si dezvoltare. Propunerile recent formulate de Comisia Europeana, care sunt in curs de adoptare, ilustreaza preocuparea de a stimulat evolutia Europei in ansamblu in aceasta directie. O asemenea evolutie nu poate avea loc doar la nivel macro, la nivelul UE, ci are nevoie de transformari si actiuni la nivel national si, indeosebi, local. Nu putem conta doar pe actiunea autoritatilor publice: oamenii si operatorii economici joaca un rol la fel de important. Schimbarea de paradigma impune eforturi, in particular in Romania, unde reciclarea si eficienta gestionarii deseurilor nu sunt inca la acelasi nivel ca cel din alte state membre UE, inclusiv vecine. Ea aduce insa rapid si beneficii pentru consumatori, pentru operatorii economici, pentru autoritatile publice si pentru societate in ansamblul sau”, a declarat Aurel Ciobanu-Dordea, Director DG Environment, Comisia Europeana.
Propunerile legislative europene, privind deseurile in general si cele provenite de la ambalaje, stabilesc obiective clare de reducere a generarii acestora si traseaza directia pe termen lung pentru reintroducerea materialelor din deseuri in circuitul eonomic.Obiectivele cheie ale acestor propuneri includ: o tinta comuna de reciclare a deseurilor municipale la nivelul UE de 65%, in 2030; respectiv o tinta comuna de reciclare a deseurilor de ambalaje la nivelul UE de 75% in acelasi an.
In cadrul seminarului au fost explorate provocarile ce stau in fata factorilor de decizie, precum si a tuturor actorilor implicati in procesul de punere in aplicare a unui sistem corespunzator de gestionare a deseurilor de ambalaje. In particular, a fost atrasa atentia asupra modalitatilor de implementare a raspunderii extinse a producatorului, ca instrument economic.
“Un cadru european de reglementare mai puternic si armonizat, in ceea ce priveste raspunderea extinsa a producatorului pentru deseurile de ambalaje, va imbunatati transparenta, implementarea, precum si responsabilitatea tuturor actorilor la nivel national”, a spus Virginia Janssens, Director Executiv EUROPEN – The European Organization for Packaging and the Environment.
“Exista exemple la nivel mondial care demonstreaza ca responsabilitatea producatorului este un instrument necesar pentru o economie mai circulara. Cunoastem insa cazuri in care responsabilitatea producatorului a dus la un haos total si la piedici in calea economiei circulare. Exista o singura optiune: alegerea conceptului corect de responsabilitate a producatorului, ca instrument politic si economic. Totul incepe cu angajamentul producatorului pentru preluarea responsabilitatii. Ulterior, este necesara o reglementare clara care stabileste rolurile si responsabilitile fiecarui actor, evitand orice posibil conflict de interese. Actorii cheie sunt producatorii, autoritatile locale, companiile de management al deseurilor, Guvernul si consumatorii”, a adaugat William Vermeir, Presedinte EXPRA – The Extended Producer Responsibility Alliance. (A.D.).