Formula educationala propusa de platform Scoli Verzi – Advocacy eco educatie si sustinere pentru scoli sustenabile este adaptabila la nevoile elevilor, toleranta, moderna si sustenabila, introducand eco educatia in cadrul curriculei scolare prin cursul optional la decizia scolii Eco educatie pentru Scoli verzi.
Acesta se va desfasura in 75 de clase de gimnaziu din peste 40 de scoli din Bucuresti, Brasov, Calarasi, Maramures, Mehedinti, Suceava si Ilfov. Optionalul Eco educatie pentru Scoli verzi isi propune sa contribuie la transformarea elevilor in cetaţeni activi şi responsabili, folosind metode moderne de educatie precum manualele digitale si activitatile in aer liber.
Cursul optional ”Eco educatie pentru Scoli verzi” propune o abordare educationala bazata pe utilizarea invatarii experientiale, care presupune transmiterea de cunostinte si formarea de abilitati si atitudini prin activitati practice, interactive si prin participarea la realizarea unor proiecte colective care sa genereze schimbari la nivel de individ, scoala si comunitate.
Noutatea cursului optional consta in introducerea unei formule de educatie pentru dezvoltare durabila si mediu adaptate pentru sistemul de invatamant din Romania. Temele abordate (serviciile ecosistemice – ce primim de la natura, amprenta ecologica – ce oferim inapoi naturii si proiecte verzi pentru scoala mea) si orientarea catre activitati practice, relevante la nivel local, au un caracter inovator sincronizat cu abordarile europene si internationale ale educatiei de mediu si dezvoltare durabila. Disciplina vizeaza analiza si autoevaluarea stilului de viata al elevilor stimuland, la nivel personal, dezvoltarea alegerilor constiente cu impact redus asupra mediului.
“In conceperea auxiliarelor didactice – continut, forma, mod de lucru, experienta de invatare a elevilor- ne-am straduit sa integram valorile pe care este construita initiativa Scoli verzi: relevanta pentru viata reala, aplicabilitate, drag si atentie pentru natura si pentru oameni si, nu in ultimul rand, bucuria de a invata. Invatarea devine o experienta completa, in care elevii au parte de o varietate de resurse – de la manualul digital interactiv pana la iesiri in natura, de la analiza propriul mod de a relationa cu mediul pana la posibilitatea de a construi, impreuna, un proiect cu impact real in comunitate”, spune Catalina Murariu, coordonator educatie, WWF-Romania.
Cursul optional “Eco educatie pentru Scoli verzi” este un curs transdisciplinar de curriculum la decizia scolii pentru clasele de gimnaziu, pe care profesorii il pot alege in fiecare an. (A.D.).