Asociația pastel, alături de Clean Recycle și Administrația Parcului Natural Văcărești, a desfășurat, pe 28 mai, o amplă acțiune de igienizare a Parcului Natural Văcărești din București, pentru a reîmprospăta aspectul acestuia și a conserva mediul din zonă. La activitate au participat peste 60 de voluntari care au colectat aproximativ șase tone de deșeuri.
Parcul Natural Văcărești este primul parc natural urban al țării și cel mai mare spațiu verde al Capitalei, acoperind o suprafață de 183 hectare. Pe teritoriul parcului există specii de plante danubiene și antropice, iar între speciile arborescente predomină salcia, plopul și specii exotice: cenușarul, frasinul american, ulmul siberian sau specii fructifere precum corcodușul, dudul alb și nucul. Fauna este reprezentată de mai multe grupe, de la insecte noi pentru fauna României, la pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere.
„În luna mai se sărbătorește la nivel european Ziua Parcurilor și, cu această ocazie, am ales să ne îndreptăm atenția asupra Parcului Natural Văcărești, cel mai mare spațiu verde al capitalei, o arie protejată, populată cu un număr considerabil de specii de animale și plante. Este cunoscut faptul că impactul deșeurilor asupra florei și faunei este extrem de dăunător, de aceea am ales să ne implicăm pentru a igieniza zonele circulate din parc. Microplasticul poate fi ingerat de către animale, iar deșeurile provenite din construcții otrăvesc solul și apa. Ne bucurăm că am reușit alături de voluntarii care s-au înscris la această activitate să împrospătăm aspectul parcului și să ajutăm la conservarea mediului din zonă”, a declarat Andreea Oprea, director executiv Asociația pastel
„Am ales să susținem acest proiect pentru că el leagă parcul de comunitatea locală. Vrem ca oamenii să se bucure de parc, să aibă aici experiențe plăcute: să se plimbe, să privească păsările, să admire peisajele, dar și să simtă că pot să aibă grijă personal de acest loc, prin încurajarea unor comportamente responsabile față de natură”, punctează Ștefania Simion, directorul Administrației Parcului Natural Văcărești.
Activitatea voluntarilor a început cu un tur al parcului, realizat de un ghid intern, pentru ca toate persoanele participante să înțeleagă importanța conservării zonei și să afle mai multe informații despre speciile și habitatele regăsite acolo.
„Parcul Natural Văcărești este o oază urbană verde și are nevoie de mai multă atenție și de mai mult respect din partea tuturor celor responsabili de conservarea sa, de la autorități, la locuitori ai Bucureștiului, dar și din partea companiilor private. Fiecare deșeu aruncat într-un spațiu public înseamnă un pariu cu viitorul și cu sănătatea noastră. La Clean Recycle ne propunem ca prin acțiuni de conștientizare, campanii de informare publică, dar și prin implicarea fiecărui membru al echipei noastre în acțiuni precum cea de la Parcul Văcărești, să schimbăm mentalități și comportamente – pentru o Românie care reciclează mai mult și poluează mai puțin”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO, Clean Recycle, una dintre cele mai mari companii de transfer de responsabilitate în domeniul ambalajelor (OIREP) de pe piața locală.
Acțiunea de igienizare a Parcului Natural Văcărești este un proiect al Asociației pastel desfășurat cu sprijinul Administrației Parcului Natural Văcărești, susținut de Clean Recycle, Green Village, Tremend Software Consulting și Rosal.